to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 11.12.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Καταφέραμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουμε τον κάβο και την ενέδρα (ενημέρωση-βίντεο)

«Eάν πετύχουμε απομείωση του χρέους θα είναι μεγάλη εθνική επιτυχία που όλοι σας θα πρέπει να χειροκροτήσετε» - Tι απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, αρνήθηκε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προέκυψε από «τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης» το προηγούμενο διάστημα και «τα capital controls που επιβλήθηκαν στη χώρα». Έκανε λόγο για «υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία» σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, επιτέθηκε στην ΝΔ, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έφερε εις πέρας με επιτυχία τη διαδικασία, προστατεύοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού (εδώ η απάντηση του Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό):

Αναλυτικά (παρακάτω το βίντεο της δευτερολογίας του πρωθυπουργού):

Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη για το θέμα.

«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του "Grexit", αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά. «Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι που τα λέτε εσείς που είναι γνωστές οι απόψεις σας. Το ίδιο θα μας πείτε για τις ιδιωτικοποιήσεις; Θα μας πείτε να περιμένουμε να πουλήσουμε μόνο σε ελληνικά κεφάλαια;», ήταν η ερώτηση του πρωθυπουργού προς τη βουλευτή της ΝΔ. «Είμαι ιδεολογικά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Μην ανησυχείτε κύριε πρωθυπουργέ», απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, η βουλευτής της ΝΔ θύμισε τη φράση «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», η οποία αποδίδεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για παράφραση της αμερικανικής ταινίας «αγάπη μου συρρίκνωσα το παιδί μας» και απάντησε με τον τίτλο μίας άλλης αμερικανικής ταινίας, το «Κοίτα ποιος μιλάει». «Κοίτα ποιοι μιλάνε. Αυτοί που λεηλάτησαν αυτό τον τόπο επί 25 και πλέον χρόνο. Την καταστροφή την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός και η κυβέρνηση να διεκδικήσει και να βγει μπροστά ή εσείς  που τα δίνατε όλα επί 25 χρόνια;» είπε χαρακτηριστικά.

«Εσείς με τις καθυστερήσεις, τις ανακολουθίες και τα λάθη σας διαμορφώσατε το αρνητικό περιβάλλον για την ανακεφαλαιοποίηση για την οποία επαίρεστε» απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι περήφανη για την διαδρομή της. Κάναμε την αυτοκριτική μας, αλλά μπορούμε να κοιτάμε το λαό στα μάτια. Η ΝΔ ήρθε από μακριά και θα πάει μακρύτερα». «Έρχεστε και ρίχνετε σε εμάς τον μουντζούρη για τα άπλυτα που δεν ξεπλύνατε επί 25 χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο. Θα τα ξεπλύνουμε» είπε ο Πρωθυπουργός. Η Ντ. Μπακογιάννη ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν γνωρίζει ότι «η Εθνική υποχρεώνεται να πουλήσει την FinanceBank κάτω από τα 2 δισ, όταν η αξία της ήταν στα 5 δισ.». «Έχετε γνώση τι προέβλεπε το δικό σας σχέδιο; Αν δεν έχετε, να λάβετε», της απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί στην Βουλή να εξεταστεί και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, και όχι μόνο οι παλαιότερες. «Θέλετε Επιτροπές; Όσες θέλετε και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας που πάτε να τα φορτώσετε στις πλάτες του ελληνικού λαού» σχολίασε ο πρωθυπουργός που έκλεισε με το μήνυμα πως «δεν υπάρχουν μόνο τα παπαγαλάκια των ακραίων συντηρητικών κύκλων, υπάρχουν και διαρροές που δείχνουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται και αν το πετύχουμε θα πρέπει όλοι σας να το χειροκροτήσουμε».

 

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα:

 
 

Αναλυτικά η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη:

Κυρία Μπακογιάννη, σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας, καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθώ για μια ακόμη φορά τεκμηριωμένα στο θεμελιώδες ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για να τελειώνουμε πια οριστικά με μια υπονομευτική και, θα έλεγα εγώ, λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα αυτό.

Διότι καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Άλλωστε κάποιοι συνέδεαν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με την πρώτη αξιολόγηση. Να τελειώσει, λέει, πρώτα η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση. Να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του GREXIT, που θα ερχόντουσαν, εάν στην Ελλάδα είχαμε bail in. Διότι με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από το 2016 και μετά έχουμε bail in, δηλαδή και κούρεμα των καταθέσεων, όταν δεν έχουμε επιτυχία στη διαδικασία μιας ανακεφαλαιοποίησης.

Καταλαβαίνω όμως και την πικρία κάποιων άλλων κύκλων, που ενδεχομένως να σκόπευαν ή να παραμόνευαν, να καρτερούσαν, να οδηγηθεί η διαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγάλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με πολύ μικρή συμμετοχή, με πολύ μικρό αντίτιμο, να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών.

Αυτό που με εκπλήσσει είναι η δική σας σπουδή να κάνετε αυτή την ερώτηση με αυτόν τον τόνο και με αυτό το ύφος και να υιοθετήσετε, μάλιστα αστήρικτα, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για δήθεν ξεπούλημα σε αρπακτικά κεφάλαια και άλλα τέτοια ευφάνταστα.

Καταρχάς, το να θεωρείτε ότι οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα κεφάλαια λόγω των κακών χειρισμών, όπως ευγενικά το λέτε, της δικής μας Κυβέρνησης μέσα σε λίγους μήνες δείχνει ότι προφανώς σκοπίμως αγνοείτε την κατάσταση στην οποίαν βρισκόταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας ένα χρόνο πριν -ειδικότερα στην αρχή τους έτους, όπου είχαμε μια σημαντικότατη εκροή καταθέσεων πριν καν αναλάβουμε, την οποία μάλιστα τότε, αν δεν υποκινούσαν, σίγουρα υποστήριζαν διάφορα στελέχη σας, που σήμερα μάλιστα διεκδικούν και την αρχηγία του κόμματος.

Τα κόκκινα δάνεια είχαν προσεγγίσει το 40% πριν αναλάβουμε. Ήταν κοντά στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Είχαμε χάσει τον έλεγχο από τότε. Η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική, στοιχείο που δείχνει ότι οι τράπεζες έτσι όπως ήταν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον βασικό τους ρόλο, που είναι η παροχή πιστώσεων και ρευστότητας στην οικονομία.

Ελάτε τώρα να δούμε ένα προς ένα τα στοιχεία που αφορούν τα γεγονότα, όπως έχουν, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση. Η αρχική εκτίμηση στη συμφωνία που κάναμε τον Ιούλη, ήταν ότι θα χρειαστούμε 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, τα οποία θα τα δανειζόταν το ελληνικό δημόσιο από το ΤΧΣ. Άρα θα ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρέος στις πλάτες μας.

Αργότερα, μετά τα stress tests, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών υπολογίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελικά, το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,43 δισεκατομμύρια ευρώ κι έτσι αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 25 δισεκατομμύρια ευρώ, το ελληνικό δημόσιο αυτή τη στιγμή βαρύνεται με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή έχουμε γλιτώσει χρέος ίσα με το 10% του ΑΕΠ μας.

Οι ιδιώτες επενδυτές, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, είχαν σημαντική συμμετοχή. Εγώ να αποδεχτώ ότι με την κοινή λογική, μάλιστα μετά τον Ιούλη, τον Αύγουστο, στις συνθήκες που βρισκόταν η ελληνική οικονομία μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση, κανείς δεν θα μπορούσε να πει με σιγουριά ότι θα έχουμε μια τόσο σημαντική συμμετοχή. Μάλλον θα περνάγανε για τρελό κάποιον που θα έλεγε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι σε δυο μήνες θα μπουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια από την αγορά στις τράπεζες. Κι όμως, μπήκαν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι πετύχαμε και μπήκαν με 6,5 δισεκατομμύρια οι ιδιώτες, δείχνει απαξίωση ή δείχνει θετικές προσδοκίες ανάκαμψης τόσο των τραπεζών όσο και του συνόλου της οικονομίας;

Τι επέφερε αυτό; Μειώθηκε βεβαίως, όπως είπα πιο πριν, δραστικά η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Αυτό εσκεμμένα αποκρύπτεται και υποτιμάται και ο λόγος είναι προφανής, διότι δεν συμφέρει να ακούγεται.

Όσον αφορά όμως το θέμα του ελέγχου των τραπεζών, η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν, εφόσον μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου οι ιδιώτες, να είναι μικρότερη, αλλά νομίζω ότι και ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται ότι ένα ποσοστό 40% σε μια τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση και έχει αρνητική προοπτική με ένα ποσοστό 25% σε μια τράπεζα που είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη, σε απόλυτα νούμερα το 25 είναι πιο σημαντικό, πιο ισχυρό από το 40. Το 25 σε μια επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα είναι πιο σημαντικό από το 40 σε μια τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι.

Ας έρθουμε, όμως, και σε πιο συγκεκριμένα, σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, που δεν είναι μόνο το ποσοστό. Διότι οι νέες μετοχές έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Μέχρι τώρα τα πλειοψηφικά ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών είχαν εξαιρετικά περιορισμένα δικαιώματα ψήφου. Και αυτό από την ανακεφαλαιοποίηση που εσείς πράξατε, η παράταξή σας, η Κυβέρνηση Σαμαρά και αποτελούσε βεβαίως παγκόσμια πρωτοτυπία.

Αναφερθήκατε πριν ως παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί είχαμε κρατικοποίηση τραπεζών, κυρία Μπακογιάννη. Δεν ενθυμούμαι καλά, είχατε προτείνει τότε στον κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε κρατικοποίηση των τραπεζών και αρνήθηκε; Αυτό είχατε προτείνει; Διότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση σε σχέση με τις θέσεις σας, τις ευρέως γνωστές και διατυπωμένες, για τον ρόλο του κράτους, για την ανάγκη της ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί καλά και όλα αυτά.

Υπενθυμίζω ότι στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, που συμμετείχε το ΤΧΣ, οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούσαν να κρατήσουν το management τους, εφόσον κατόρθωναν να προσελκύσουν από τον ιδιωτικό τομέα μόλις το 10% των συνολικών αναγκών τους. Επίσης είναι πρωτοφανές στα χρονικά.

Να θυμίσω επίσης – γιατί ορισμένοι τα ξεχνάτε αυτά και ίσως έχετε λόγους να τα ξεχνάτε – τον σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης και χαρίσματος της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και όταν λέω έχετε λόγους, δεν υπαινίσσομαι ότι καλύπτετε κάποιους που διέπραξαν αυτές τις επιλογές, αλλά ενδεχομένως έχετε λόγους, διότι ειδικά στην «Αγροτική» τα κόμματά σας ήταν κακοπληρωτές. Πάνω από 250 εκατομμύρια είναι τα χρέη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και εάν για τα επόμενα σαράντα χρόνια, ό,τι υπάρχει από κρατικό προϋπολογισμό, το δίνετε για να ξεπληρώσετε, δεν θα ξεπληρώσετε ποτέ, θα τα χρεωθεί ο ελληνικός λαός, αυτό θέλετε!

Ας έρθω τώρα στο άλλο κρίσιμο θέμα του αφελληνισμού, στον περίφημο αφελληνισμό των τραπεζών. Αξίζει να θυμίσω και να τονίσω ότι διαχρονικά η πλειοψηφία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών ήταν στην κατοχή ξένων επενδυτών, πριν την κρίση. Εξαίρεση, βεβαίως, το διάστημα της κρίσης, μετά την πρώτη και τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, που το ΤΧΣ απέκτησε την πλειοψηφία, αλλά, όπως προείπα, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο στη διοίκηση των τραπεζών, καθώς οι μετοχές δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Άρα, για ποιον ξαφνικό αφελληνισμό μιλάτε και τι πραγματικά σημαίνει αυτή η λέξη; Μιλάτε για τη μετοχική σύνθεση; Μιλάτε για τη διοίκηση των τραπεζών; Μιλάτε για μείωση της αξίας των μετοχών, όταν από τον Ιούνιο του 2012, οπότε και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η παράταξή σας, μέχρι και τον Γενάρη του 2015 και παρ’ όλη τη διενέργεια δύο ανακεφαλοποιήσεων, προκαλέσατε απώλειες στο δείκτη των τραπεζών της τάξεως του 66,5%; Και τα στοιχεία είναι γνωστά σε όλους.

Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: Η «EUROBANK» έχασε στα χρόνια της διακυβέρνησής σας χρηματιστηριακά το 97,6% της αξίας της, παρά τη σκανδαλώδη προικοδότηση της τότε από το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».  

Μας λέτε, λοιπόν, για ξένα κεφάλαια. Όπως είπα και νωρίτερα, και στο παρελθόν η πλειοψηφία των μετοχών ήταν ξένοι επενδυτές. Είναι αληθές ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που προσελκύστηκαν προέρχεται από ξένα κεφάλαια και πολλά από αυτά με μικρό χρονικό ορίζοντα επένδυσης. Μήπως αυτό δεν έγινε το 2013, όταν εσείς ήσασταν κυβέρνηση, στην ανακεφαλαιοποίηση; Τώρα ξαφνιάζεστε;

Όπως είπα και πριν, όμως, αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι ότι αυτά τα λέτε εσείς, κυρία Μπακογιάννη, που είναι γνωστές οι απόψεις σας. Δηλαδή τι ακριβώς μας λέτε δηλαδή; Το ίδιο που μας λέτε για τις τράπεζες θα μας το πείτε αύριο και για τις ιδιωτικοποιήσεις που είστε ιδεολογικά υπέρμαχος χρόνια; Σας το πιστώνω. Θα μας πείτε «μην προχωρήσετε, αν δεν βρείτε ελληνικά κεφάλαια να αγοράσουν και έρθουν ξένα κεφάλαια να επενδύσουν»; Θα μας πείτε το ίδιο;

Ωστόσο, θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτά τα περί αφελληνισμού δεν ισχύουν και στην πράξη, διότι αν αθροίσουμε ιδίως στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, την «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και την «ΕΘΝΙΚΗ», το ποσοστό μετοχών του ελληνικού δημοσίου με αυτό που ανήκει σε Έλληνες επενδυτές, θα διαπιστώσετε ότι στη μεν «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» το 66% είναι σε ελληνικά χέρια, στη δε «ΕΘΝΙΚΗ» είναι το 55% σε ελληνικά χέρια. Πού είναι λοιπόν, ο αφελληνισμός;

Θέλω να σας ενημερώσω επιπλέον ότι σε όλες τις συστημικές τράπεζες εισήλθαν για πρώτη φορά θεσμικοί φορείς τύπου IFC, International Finance Corporation, όπως επίσης και η EBRD. Επίσης, προσελκύστηκαν εθνικά κεφάλαια, Sovereign Funds, από Ευρώπη και Μέση Ανατολή, τη Νορβηγία και το Άμπου Ντάμπι, ενώ ενδεικτική είναι και η επιστροφή μίας γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο μίας ελληνικής τράπεζας, της «Credit Agricole» στην «ALPHA BANK».

Παράλληλα, διατήρησαν τη συμμετοχή τους μακροπρόθεσμοι επενδυτές και μάλιστα, ορισμένοι αύξησαν τη συμμετοχή τους, όπως η FAIRFAX, ενώ επίσης συμμετείχαν σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, όπως είπα και πριν, και σημαντικοί Έλληνες επενδυτές. Άρα και σε αυτό μάλλον έχετε κακή ενημέρωση, κυρία Μπακογιάννη.

Βεβαίως, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές. Η αρχή ήδη έχει γίνει. Σταδιακά με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, τη διευθέτηση του ζητήματος του δημόσιου χρέους και την εισαγωγή της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει μία τελείως νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στην πρόσφατη νομοθεσία που περάσαμε βελτιώνεται το επίπεδο διακυβέρνησης των τραπεζών, αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων, κάτι το οποίο εσείς ως Κυβέρνηση ούτε που διανοηθήκατε, πόσο μάλλον, δεν τολμήσατε να κάνετε στο πρόσφατο παρελθόν.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση, παρά τις δυσκολίες, σχεδιάστηκε ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ολική ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε στην παρούσα φάση.

Το 25% της δημόσιας συμμετοχής έχει τη μορφή κοινών μετοχών και το 75% έχει τη μορφή ειδικών ομολογιών, των λεγόμενων «CoCos». Οι ομολογίες αυτές έχουν υψηλό επιτόκιο 8%, άρα οι τράπεζες θα έχουν ισχυρό κίνητρο να τις εξοφλήσουν και να επιστρέψουν στο δημόσιο τα χρήματά του.

Επιπλέον, η Συμφωνία προβλέπει ότι οι μετοχές των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο διαχείρισης του νέου ανεξάρτητου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, που έχει στόχο να εξασφαλίσει την καλύτερη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην αποφυγή της διαδικασίας του ξεπουλήματος, στα κείμενα που αποφασίστηκε η συγκρότησή του. Και όλα αυτά επιτεύχθηκαν, επαναλαμβάνω, υπό τον αυστηρό περιορισμό της 1ης Ιανουαρίου, με βάση την Οδηγία που τίθεται σε εφαρμογή για την εξυγίανση των τραπεζών, για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, π.χ. κίνδυνο απομείωσής τους. Άρα, όλοι αντιλαμβάνεσθε ότι βρισκόμασταν μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο, τον οποίο αποφύγαμε. Και αυτός ο κίνδυνος θα υπήρχε ούτως ή άλλως –και κλείνω- ανεξάρτητα από το εάν δίναμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης ή όχι.

Κανείς δεν είναι ευτυχής για το γεγονός ότι επιβλήθηκαν στη χώρα capital controls. Όμως όποιος επιχειρεί να πείσει για τα προβλήματα των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια, που ξεπέρασαν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής σας, λέγοντας ότι οι τράπεζες χρειαζόντουσαν ανακεφαλαιοποίηση, επειδή επιβλήθηκαν capital controls, εντάξει, τότε δημαγωγεί, δεν είναι πειστικός. Και δεν είναι πειστικός, διότι η πραγματικότητα είναι αυτή που διαψεύδει. Η πραγματικότητα, λοιπόν, λέει ότι εμείς αναλάβαμε σε μία περίοδο όπου υπήρχε έντονη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, ήδη είχε ξεκινήσει, σε μία περίοδο που οι μεγαλοκαταθέτες είχαν βγάλει ήδη επί των ημερών σας τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Οι επιχειρήσεις που είναι αποκλειστικά εξαρτημένες από την τραπεζική διαμεσολάβηση προστατεύονται πλήρως από μία ενδεχόμενη τραπεζική εκκαθάριση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Με δύο λόγια, οι τράπεζες πια είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 19% έναντι περίπου 10% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι πιστεύουμε ότι από εδώ και στο εξής θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη διαμεσολαβητική τους λειτουργία, να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους καταθέτες για την επιστροφή των χρημάτων από τα στρώματα, τα σεντούκια και τα μπαούλα ξανά στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες, αλλά κυρίως να προχωρήσει μέσα και από την επίλυση του γόρδιου δεσμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να υπάρξει πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, με χαμηλότερα επιτόκια.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στον αμιγώς αναπτυξιακό του ρόλο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία μας.

Κυρία Μπακογιάννη, λοιπόν, αποδέχομαι πλήρως τον χαρακτηρισμό ότι αυτή η διαδικασία – πώς μου το είπατε; – «θα σας κυνηγά, θα σας στιγματίζει.» Πράγματι θα μας κυνηγά, διότι καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, καταφέραμε να φτάσουμε μπροστά στον μεγάλο στόχο, έχοντας ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, που είναι η πρώτη αξιολόγηση, με την οικονομία όρθια αλλά και με την κοινωνία όρθια. Καταφέραμε οι τράπεζες να μην υποστούν τη μεγάλη ζημία στην οποία κινδυνεύσαμε πράγματι, λόγω της ενέδρας που κάποιοι μας είχαν στήσει τον προηγούμενο Ιούλιο. Κάποιοι σήμερα στενοχωριούνται για αυτό, διότι δεν έχουν άλλον τρόπο πια να εκβιάζουν την Ελληνική Κυβέρνηση με τη διάλυση των τραπεζών και για αυτό θα έπρεπε εσείς όχι να είστε στενοχωρημένοι, αλλά να είστε χαρούμενοι. Θα μας κυνηγά θετικά, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο καταφέραμε να διασώσουμε τις τράπεζες με την κοινωνία όρθια, για να προχωρήσουμε μπροστά στον στόχο μας που είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να φτάσουμε μπροστά στον μεγάλο εθνικό στόχο για την απομείωση του χρέους και ελπίζω σε αυτόν τον στόχο να σας έχουμε σύμμαχους.



Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Κατ’ αρχάς κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μου κάνει εντύπωση ότι μια τόσο έμπειρη κοινοβουλευτικός, όπως η κυρία Μπακογιάννη, έρχεται σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και στη δευτερολογία διαβάζει από κείμενο ότι «ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε». Είχε προεξοφλήσει ότι δεν θα απαντήσει. Και διαβάζει από κείμενο περί «οίησης»!

Σας τα ανταποδίδω τα περί οίησης, κυρία Μπακογιάννη. Άλλωστε, θα ήταν δικαιολογημένο από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι να έχει και μια μικρή οίηση, που καταφέρνει να γίνει Πρωθυπουργός στα σαράντα!

Εσείς που ανήκετε σε μεγάλο πολιτικό τζάκι πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα πράγματα στη χώρα άλλαξαν.

Και επειδή αναφερθήκατε πιο πριν, στην αρχική σας τοποθέτηση, σε ένα απόφθεγμα, που αφορά μια πολύ ωραία ξένη ταινία του αμερικάνικου κινηματογράφου, εάν δεν κάνω λάθος, σε σχέση με τον κ. Βαρουφάκη – είπατε ότι γύρισε το βράδυ στο σπίτι και είπε «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», από το «Συρρίκνωσα τα παιδιά», φαντάζομαι, το αντίστοιχο – θα σας απαντήσω με έναν αντίστοιχο τίτλο ταινίας: «Κοίτα ποιος μιλάει!». Ποιοι μιλάνε; Αυτοί που λεηλάτησαν αυτόν τον τόπο επί είκοσι πέντε και πλέον χρόνια!

Και θέλω να σας ρωτήσω, κυρία Μπακογιάννη: Την καταστροφή σε αυτή τη χώρα την έφεραν οι επτά μήνες που τόλμησε αυτός ο λαός να βγει μπροστά με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια και μια Κυβέρνηση να διεκδικήσει το δίκιο της στην Ευρώπη ή εσείς του «ναι σε όλα» και της υποταγής;

Και επειδή, κυρία Μπακογιάννη, η παράταξή σας πριν από ενάμιση χρόνο μιλούσε για success story σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και υλοποιούσε έναν προϋπολογισμό που είχε προσαρμογή διπλάσιας αξίας από ό,τι ο δικός μας, δύσκολος προϋπολογισμός, σας θυμίζω ότι το δικό σας success story της πενταετίας που διόγκωσε τα «κόκκινα» δάνεια των δύο πρώτων συμφωνιών που στηρίξατε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αύξησε τα «κόκκινα» δάνεια κατά 53 δισεκατομμύρια ευρώ, από 22 δισεκατομμύρια σε 78 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αυτό είναι το success story και η επιτυχία σας! Και έρχεστε τώρα εδώ να δείχνετε τον μουτζούρη σε εμάς που προσπαθούμε να ξεπλύνουμε τα άπλυτα που αφήσατε τόσα χρόνια σε αυτόν τον τόπο. Θα τα ξεπλύνουμε όμως!

Επειδή μου λέτε ότι δεν μιλώ με στοιχεία, σας λέω ότι η κατάσταση οικονομικής θέσης, με βάση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις 31-12-2014, δηλαδή πέρυσι τέτοιον καιρό, σε σχέση με την 31-12-2013 είχε συσσωρευμένες ζημίες 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή την κατάσταση βρήκαμε από τη δική σας διακυβέρνηση στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες!

Βεβαίως λέτε εδώ ότι θέλετε να φτιάξουμε Επιτροπές. Όσες Επιτροπές θέλετε! Και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας, που θέλετε να τα φορτώσετε στις πλάτες του ελληνικού λαού με νυχτερινές τροπολογίες. Όσες Επιτροπές θέλετε!

Όμως, να ξέρετε ένα πράγμα: Η Κυβέρνηση αυτή έχει θέση και στάση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου.

Ίσως κάποιοι να στεναχωριούνται. Δεν αναφέρομαι σε εσάς και δεν ήθελα επ’ ουδενί να αμφισβητήσω την εθνική σας προσήλωση. Όμως, κάποιοι στεναχωριούνται, γιατί η Ελλάδα θα πετύχει. Είναι αυτοί που ήθελαν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, έξω από την Ευρώπη, έξω από τη Σένγκεν, γενικώς έξω. Θα τους διαψεύσουμε.

Ήδη πετύχαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν ο μεγάλος κάβος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε, με δυσκολία, αλλά τον ξεπεράσαμε αλώβητοι αυτόν τον κάβο. Πλέον, έρχεται κοντά η πρώτη αξιολόγηση και ήδη πετυχαίνουμε σημαντικές νίκες στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους πιστωτές, όπως αυτή που πετύχαμε χθες με τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, όταν εσείς είχατε στόχο να ξεπουλήσετε τη μισή ΔΕΗ.

Πλέον κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται και με το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά ξανά κύρος σημαντικής περιφερειακής δύναμης, με τις συνεργασίες της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη συμφωνία που επίσης προχθές καταφέραμε για τη δημιουργία του κάθετου αγωγού IGB που θα συνδέει τον TAP με τις πρώην ανατολικές χώρες, με τις διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα του χρέους.

Διότι, δεν υπάρχουν μόνο τα «παπαγαλάκια» των ακραίων συντηρητικών κύκλων, που διαρκώς παπαγαλίζουν «έξοδος, Grexit, καταστροφή», υπάρχουν και διαρροές που αποδεικνύουν ότι η απομείωση του χρέους –όπως τυπώθηκε χθες σε μία μεγάλου κύρους εφημερίδα, την Wall Street Journal- έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνεται.

Υπάρχουν σοβαρές σκέψεις και αν το πετύχουμε, θα είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που όλοι σας θα πρέπει να την χειροκροτήσετε και όλοι μαζί να προχωρήσουμε για να βγει επιτέλους ο τόπος από αυτή την ομηρία και την άσκηση κυριαρχίας των τελευταίων ετών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Finansbank και την Εθνική Τράπεζα, έχετε γνώση τι προέβλεπε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο υπέγραψε η δική σας Κυβέρνηση; Αν δεν έχετε γνώση αυτού του σχεδίου, να λάβετε.

Εμείς, λοιπόν, κινούμαστε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με στάση εθνικής ευθύνης και με βασικό μας στόχο να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και θα τα καταφέρουμε, παρά τις Κασσάνδρες.

 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)