to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 22.01.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Ομόνοια: "Η ελπίδα έφτασε και είναι στα χέρια σας - Με όραμα και σχέδιο θα νικήσουμε!" (βίντεο-φωτογραφίες)

Ιστορικής σημασίας η προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια την Πέμπτη - "Καθαρή, πεντακάθαρη, ανόθευτη, αδιαμφισβήτητη εντολή διακυβέρνησης" ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας - Τεράστια η συμμετοχή του κόσμου, μήνυμα ενθουσιασμού και ελπίδας - Στο βήμα ανέβηκε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos, ενώ ακουγόταν το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ-Podemos Venceremos»


"Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να δεχθούμε - τελεία και παύλα!", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να συνεχίσει "Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων.  Παλαιότερους ή και νεότερους."

Η λαοθάλασσα στην Ομόνοια το βράδυ της Πέμπτης χάρισε στον ΣΥΡΙΖΑ χαμόγελα πρώιμης εκλογικής νίκης, καθώς η προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος κρίνεται ως ιστορικής σημασίας.

"Ο κύβος ερρίφθη" με την παρουσία αντιπροσωπειών της Αριστεράς απ'όλη την Ευρώπη (μεταξύ τους, ο Πιερ Λοράν), με φορείς και συλλογικότητες, με ανθρώπους απ'όλη την Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε την πρόθεση του κόμματος τόσο για τις συμμαχίες, όσο και -πολύ περισσότερο- για την πορεία της κυβέρνησης της Αριστεράς, τις δεσμεύσεις, τους στόχους και το όραμα.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε γύρω από τον άξονα Υγεία - Παιδεία - Δουλειά - Δικαιώματα - Ισότητα και μέτρα ανακούφισης, όπως επίσης και μέτρα που "χτυπάνε" τη διαπλοκή. "Τέλος στο χορό των σκανδάλων", δήλωσε συγκεκριμένα.

"Να τελειώσουμε με τη διαφθορά.  Να τελειώσουμε με τον  κομματισμό και το ρουσφέτι.   Να τελειώσουμε με τις αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους.  Να τελειώσουμε όμως και με αυτούς που έκαναν το κράτος πελάτη. Με τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς εργολάβους. Μια για πάντα, γιατί δε πάει άλλο.", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε "να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα ρο συμφέρον του λαού μας"

Στο βήμα ανέβηκε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos και μάλιστα είπε στα ελληνικά "To όνομα της αλλαγής στην Ελλάδα είναι ΣΥΡΙΖΑ, στην Ισπανία Podemos" και πρόσθεσε στα ισπανικά "Hasta la Victoria". Εδώ το ηχητικό

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

H συγκέντρωση της Ομόνοιας όπως την κατέγραψε ο Αγγελος Καλοδούκας με τον φακό του left.gr:

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Πολίτες της Αθήνας,
Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της ξανά. Με περηφάνια.
Με σιγουριά. Με αξιοπρέπεια. Ο λαός μας τη Κυριακή θα γράψει ιστορία.
Ο φόβος τελείωσε. Η τελευταία ελπίδα του κου Σαμαρά, ο φόβος, τελείωσε.
Και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα προχωράει
Η ελπίδα έφτασε και θα γράψει ιστορία. Κανείς πια δε μπορεί να τη  σταματήσει!
Την Κυριακή δε θα έχουμε απλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε έναν ιστορικό θρίαμβο του λαού μας. Που θα νικήσει το φόβο και το πόνο. Που θα τιμωρήσει τους τρομοκρατημένους τρομοκράτες του. Τη Κυριακή δεν αλλάζουμε απλά σελίδα. Αλλάζουμε εποχή.  Και προχωράμε όλοι μαζί. Ότι κι αν ψηφίζαμε μέχρι χτες.   Όλοι μαζί, για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Τον ήλιο της  Δικαιοσύνης,  τον ήλιο της Δημοκρατίας, τον ήλιο της αξιοπρέπειας.
Όλοι μαζί γιατί η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις.  Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις.  Η απόγνωση δεν κάνει διακρίσεις.  Τα λουκέτα δεν κάνουν διακρίσεις.  
Όλοι μαζί, γιατί ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.


Όταν ένας λαός πιστεύει στις δυνάμεις του και ενώνεται, τότε τίποτα και κανείς δε μπορεί να τον σταματήσει. Ο διχασμός είναι το όπλο τους.  Η ενότητα είναι το δικό μας όπλο.  Γι' αυτό καλώ από δω, από την ιστορική αυτή πλατεία με το συμβολικό όνομα, από τη Πλατεία Ομονοίας, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε μια νέα εθνική ομόνοια.  Σε μια νέα κοινωνική συμμαχία.   Σε μια νέα πατριωτική συμμαχία.   Με αποφασιστικότητα, θάρρος, σύνεση, να δώσουμε όλοι μαζί τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας.   Με τον ΣΥΡΙΖΑ που ο λαός και η ιστορία έβαλαν στην πρώτη γραμμή.  Με τον ΣΥΡΙΖΑ της ενότητας,  της αντίστασης,  της δικαιοσύνης,  της δημοκρατίας να κάνουμε πράξη το όραμα της νέας  απελευθέρωσης.
Την Κυριακή κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα:


ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ για τη Κοινωνική Σωτηρία, την αξιοπρέπεια, τη διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη. Και ας είναι σε όλους καθαρό.  Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας. Για να αναπαράγουμε τον ανήθικο κομματισμό του παρελθόντος. Για να επιστρέψουμε τη χώρα στο 2009.  


Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε στο 2009. Γιατί το 2009 εμπεριείχε όλες τις αιτίες και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη κρίση.  Αυτό το καθεστώς που γέρασε, σάπισε πια και διαλύει τις ζωές μας και την κοινωνία.  Σε αυτό το καθεστώς εμείς δε θέλουμε να επιστρέψουμε. Με αυτό το καθεστώς εμείς θέλουμε να συγκρουστούμε. Και σε αυτή τη σύγκρουση σας θέλουμε δίπλα μας. Για να τελειώσουμε μια για πάντα με τη διαπλοκή.   Να τελειώσουμε με τη διαφθορά.  Να τελειώσουμε με τον  κομματισμό και το ρουσφέτι.   Να τελειώσουμε με τις αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους.  Να τελειώσουμε όμως και με αυτούς που έκαναν το κράτος πελάτη. Με τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς εργολάβους. Μια για πάντα, γιατί δε πάει άλλο.


Δε μπορεί ο λαός να λεηλατείται και το πάρτι να συνεχίζεται. Από Δευτέρα τελειώνει το πάρτι και επιστρέφουμε στη νομιμότητα. Για όλους, χωρίς διακρίσεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Από Δευτέρα, όμως, τελειώνουμε και με την εθνική ταπείνωση.  Με τις έξωθεν εντολές και με τη διακυβέρνηση της χώρας μέσω ηλεκτρονικής  αλληλογραφίας.


 Κανείς δεν  μπορεί να φοβίσει ή να εκβιάσει έναν λαό πληγωμένο, προδομένο, ταπεινωμένο. Γιατί τη Κυριακή δε μιλάνε οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα. Τη Κυριακή μιλάει ο ελληνικός λαός. Και θα δώσει τη πιο καθαρή απάντηση. Μνημόνια τέλος, υποτέλεια τέλος, εκβιασμοί τέλος!
Στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Η δημοκρατία επιστρέφει. Επιστρέφει για να εξαπλωθεί ξανά σε ολόκληρη της Ευρώπη!

Λαέ της Αθήνας,
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι από Δευτέρα αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο.   Ο δρόμος που επιλέγουμε απαιτεί αποφασιστικότητα, πίστη και θέληση για μεγάλες συγκρούσεις.  Απαιτεί πάνω από όλα:
Καθαρά χέρια.  Καθαρή απόφαση.  Καθαρές θέσεις.  Τα έχουμε και τα τρία.


Γι' αυτό στεκόμαστε μπροστά σε όλους τους Έλληνες και ζητάμε και από αυτούς μια καθαρή εντολή.   Πεντακάθαρη.  Ανόθευτη.   Αδιαμφισβήτητη.


Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Και  ζητάμε αυτή την ευκαιρία καθαρή για να έχουμε τη δύναμη απέναντι στο φθαρμένο σύστημα και στους αυτουργούς των μνημονίων.  


Γιατί τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη μάχη, όχι  για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να στερηθεί τη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Και γίνεται ένας διαγκωνισμός για το ποιος θα καθίσει μαζί μας στο πιλοτήριο, προκειμένου να επιβάλει στο αεροσκάφος τα σχέδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών.
Θέλουμε να σας μιλήσουμε καθαρά και με το χέρι στη καρδιά. Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων.  Παλαιότερους ή και νεότερους. Γιατί κάτι τέτοιο μόνο αστάθεια,  μόνο ανωμαλία, και απογοήτευση θα προκαλούσε.  Για αυτό και σας καλούμε να καθαρίσετε εσείς με τη ψήφο σας τους όρους για την επόμενη μέρα. Δώστε με τη ψήφο σας σταθερότητα.  Δώστε μας τη δύναμη να απογειώσουμε την Ελλάδα. Δώστε στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα αυτοδυναμία για να ξεκολλήσει από το χθες, της διαπλοκής, της υποτέλειας και των μνημονίων της καταστροφής.


Πολίτες της Αθήνας


Ο κύριος Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του, επέλεξαν αυτές τις μέρες να δώσουν μια μάχη οπισθοφυλακών με τα πιο σκοτεινά όπλα.  Ίσως τα μόνα που ταιριάζουν στη σκοτεινή τους πολιτική.  Στις σκοτεινές τους διασυνδέσεις.  Στο σκοτάδι που εκπροσωπούν.  Με τη μουτζούρα της μαύρης προπαγάνδας τους, όμως, μουτζουρώνουν ταυτόχρονα τη διεθνή θέση της χώρας.  Μουτζουρώνουν τη δημοκρατία.  Μουτζουρώνουν το αύριο.  Δεν τους ενδιαφέρει.  Το μόνο που τους νοιάζει είναι να κρατηθούν στην εξουσία.  Με μια διχαστική υπερπαραγωγή τρόμου.   


Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία, και το λαό του, όσο ο κύριος Σαμαράς.  Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου.  Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, στο μονόλογο και το μοντάζ.   


Αλλά  δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του διχασμού. Αυτοί με το φόβο, εμείς με τα επιχειρήματα. Αυτοί με λόγο διχαστικό προσπαθούν να περισώσουν την εξουσία τους.  Εμείς με λόγο ενωτικό, πατριωτικό προσπαθούμε να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε έναν αγώνα κοινό και δίκαιο.
Στην ακατάσχετη κινδυνολογία περί Grexit, απάντησαν άλλωστε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Απάντησε ο ευρωπαϊκός τύπος.  Απάντησαν οικονομολόγοι και ειδικοί με διεθνές κύρος.  Στον διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό, όμως, κήρυγμα του κου Σαμαρά,  στον αντικομμουνισμό που ξεσήκωσε από τα μπαούλα με τη ναφθαλίνη,  εμείς απαντάμε με κάλεσμα εθνικής και μαχητικής ομοψυχίας, με κάλεσμα μιας νέας εθνικής ευθύνης.


Στο φόβο, εμείς απαντάμε με την ελπίδα.  Και στην τρομοκρατία με το όραμα.  


 Αυτοί έχουν το φόβο.  Αυτοί έχουν το ψέμα.  Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής.  Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ.  Να τη χαίρονται.


Εμείς όμως, έχουμε όλα όσα αυτοί δεν έχουνε. Έχουμε όραμα για την Ελλάδα  Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα.  Έχουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα να μην εγκαταλείψουμε το όραμά μας.  Και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.


Πολίτες της Αθήνας,


Εμείς έχουμε όραμα να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα με δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένα παιδί να μη μένει  χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς ζεστασιά, χωρίς βιβλίο, χωρίς παιδικό σταθμό.


Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας άνθρωπος να μην έχει τη ζωή του υποθηκευμένη, χωρίς δωρεάν περίθαλψη και ιατρική συνδρομή.


Και κανένας να μη πεθαίνει αβοήθητος γιατί δεν έχει χρήματα.


Κανένας να μη χρειάζεται φακελάκι για να εγχειριστεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.


Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας να μην κρυώνει μέσα στην αγριότητα του χειμώνα, παρατημένος από την αγριότητα του κράτους, χτυπημένος από την αγριότητα των τραπεζών.


Κανένας να μη ζει στο σκοτάδι, επειδή του έκοψαν το ρεύμα.


Κανένας να μη ζει σαν αδέσποτο,  χωρίς μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, κι ένα πιάτο φαγητό.  
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας νέος να μη μένει χωρίς την ευκαιρία της μόρφωσης, την προοπτική της δουλειάς, το στόχο μιας καλύτερης ζωής.


Κανένας ηλικιωμένος στην εγκατάλειψη της πενιχρής σύνταξης, της φτώχειας και της παγωνιάς, που οδηγούν στον αργό και ταπεινωτικό θάνατο.


Κανένας άνθρωπος χωρίς εκείνα τα αγαθά που ξεχωρίζουν την ανθρώπινη κοινωνία από τη ζούγκλα.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας να μη μένει κανένας πολίτης απροστάτευτος στην απόγνωση της ανεργίας.
Κανένας νέος να μη περιμένει στα γραφεία των βουλευτών ένα ρουσφέτι για να βρει δουλειά.


Κανένας νέος να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ανασφάλιστης ή ενοικιαζόμενης εργασίας.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας οι νόμοι να ισχύουν για όλους και όλοι να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στους νόμους.


Να  πληρώνουμε φόρους με βάση τη φοροδοτική μας ικανότητα.


Να μην υπάρχουν εκλεχτοί και μη προνομιούχοι πολίτες, απέναντι στο κράτος.
Έχουμε όραμα η πατρίδα μας να είναι μια χώρα δικαίου, μια κοινωνία ανοιχτή στο διαφορετικό, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, με ισότητα και ισονομία ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό.
Έχουμε όραμα η πατρίδα μας να ξαναγίνει κοιτίδα του πολιτισμού και της δημιουργίας.
Και κάθε πολίτης να ζει με ασφάλεια και ίσα δικαιώματα.


Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας η ευημερία όλων να είναι συνάρτηση της ευημερίας καθενός ξεχωριστά.
Και η Πολιτεία να μεριμνά ισότιμα για την ευημερία του κάθε πολίτη ξεχωριστά.


Αυτό είναι το όραμά μας, για να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα ισότιμη στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και έναν λαό που δε θα αισθάνεται ντροπή αλλά περηφάνια να ζεί στην Ελλάδα.


Αυτό είναι το όραμά μας, αλλά δεν μένουμε μόνο στο όραμα.  Έχουμε και σχέδιο. Έχουμε πρόγραμμα που μετατρέπει το όραμα σε πράξη.  Υπολογισμένη, κοστολογημένη, ρεαλιστική πράξη.  Ψύχραιμες, μελετημένες, δεσμεύσεις, που θα υλοποιήσουμε από τη πρώτη κιόλας μέρα, για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.


Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:  Η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη.  


Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:  Να αρνηθούμε την κηδεμονία, απ' όπου κι αν προέρχεται.
Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας.


Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:  Να επιδιώξουμε κοινό αγώνα με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για να απελευθερωθούμε από την θηλιά της λιτότητας.


Για να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:


Για την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.
Για τις εγγυημένες καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Για τις εγγυημένες αγροτικές επιδοτήσεις.
Για το κράτος δικαίου.
Για τη σταθερότητα και τη σιγουριά κάθε ελληνίδας και κάθε έλληνα.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:
Να βάλουμε τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:


Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Φορολογική Ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους.
Με την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας,  με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:
Να προστατέψουμε το 99% της κοινωνίας που λεηλατήθηκε από το μνημόνιο.
Και να εντοπίσουμε, προκειμένου να πληρώσει, το 1% που συστηματικά φοροδιαφεύγει και παρανομεί.
Με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και στα τσιγάρα, με το μαύρο χρήμα και την ανομία.
Για αυτό και θα ξεκινήσουμε από κείνους που γεμίζουν λίστες τύπου Λαγκάρντ.
Οι λίστες θα βγουν από τα συρτάρια και θα επανελεγχθούν,  είτε κάποιοι το θέλουνε είτε όχι.
Γιατί έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:
Τέλος στην διαπλοκή.
Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα.
Τέλος στο χορό των σκανδάλων.
Και στο σκάνδαλο των σκανδάλων να παραμένουν οι δράστες ατιμώρητοι.
 Από Δευτέρα η δικαιοσύνη, ελεύθερη από δεσμεύσεις, θα έχει το λόγο.
Γιατί τίποτε δεν μπορούμε να χτίσουμε, αν δεν προηγηθεί η κάθαρση.
Δικαιοσύνη, διαφάνεια, αλλά και αμείλικτη τιμωρία για θέματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρήμα.

Πολίτες της Αθήνας,


Γνωρίζετε από το Σεπτέμβρη και από τις εξαγγελίες μας στη ΔΕΘ, ότι έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και ρεαλιστικό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σήμερα ενώπιων σας δεσμευόμαστε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα το αναγνώσουμε αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης.


Δεσμευόμαστε όλοι,  να μετατρέψουμε το όραμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης σε κυβερνητική πράξη. Κι έχουμε τη θέληση να το εφαρμόσουμε.  Και θα το πράξουμε. Γιατί δεν έχουμε καμιά δέσμευση απέναντι στην ολιγαρχία, στο παλιό καθεστώς, στις μικρές και μεγάλες εξουσίες του χρήματος.  Έχουμε δέσμευση μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό.  Και θα συγκρουστούμε αν χρειαστεί με μεγάλα συμφέροντα.  Με κατεστημένες νοοτροπίες.  Με  τζάκια και κυκλώματα.  Αλλά το πρόγραμμά μας, οι δεσμεύσεις μας απέναντί σας θα υλοποιηθούν.  


Γιατί αυτή τη Κυριακή μας δίνετε εντολή διακυβέρνησης. Αυτή τη Κυριακή εσείς αποφασίζετε αν θέλετε τη συνέχεια των μνημονίων ή το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τις δεσμεύσεις του κου Σαμαρά προς την τρόικα ή τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κυρίαρχο ελληνικό λαό.

Αυτή την Κυριακή ένας ολόκληρος λαός υψώνει το ανάστημά του.  Και μας δίνει εντολή να ενώσουμε τους Έλληνες για να αλλάξουμε την Ελλάδα.  
Εμείς μόνο για αυτό σας διαβεβαιώνουμε: Δεν θα διστάσουμε, δεν θα φοβηθούμε, δεν θα γυρίσουμε πίσω.
Νεότεροι και μεγαλύτεροι, όλοι μαζί με το χέρι στην καρδιά, θα κοιτάξουμε ψηλά και μπροστά.
Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, θα στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.  


Κι αυτό το μήνυμα Δημοκρατίας θα αντηχήσει παντού στην Ευρώπη για να δυναμώσει όλες τις φωνές που σ’ όλες τις γλώσσες και σ’ όλες τις χώρες,  αντιστέκονται στη λιτότητα για τους πολλούς και στα υπερκέρδη για τους λίγους.

Κάποιοι σας είπα ότι είμαστε κίνδυνος για το μέλλον.  Μην τους ακούτε. Είμαστε κίνδυνος για το δικό τους μέλλον.   

Κάποιοι σας είπαν ότι είμαστε κίνδυνος για την Ευρώπη. Μην τους ακούτε. Είμαστε η μεγάλη πρόκληση για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει

Κάποιοι σας είπαν ότι φοβούνται για την Ελλάδα.  Μην τους ακούτε.  Για το μόνο που φοβούνται είναι για τον εαυτό τους.  Για τα προνόμια της εξουσίας που χάνουνε.

Κάποιοι έφτιαξαν σποτ για να προπαγανδίσουν και να διαφημίσουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μην τους πιστεύετε. Δε μπορούν να κρύψουν την επιθυμία τους. Θέλουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη. Αλλά η μόνη χρεοκοπία που θα δούμε τους επόμενους μήνες, είναι η χρεοκοπία του κου Σαμαρά και της ακροδεξιάς του παρέας, που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια με το φόβο. Και η μόνη ασφαλής πρόβλεψη για το μέλλον, είναι ότι το Φλεβάρη στη Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για νέο αρχηγό.


Τους ευχόμαστε το καλύτερο, γιατί την επόμενη ημέρα, επιθυμούμε να έχουμε μια υγιή αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που θα μας ασκεί κριτική, αλλά δε θα στέκεται εμπόδιο στην Εθνική προσπάθεια της σκληρής διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το εθνικό θέμα του χρέους.


Γιατί εν ονόματι του χρέους έγινε το έγκλημα κατά της Ελλάδας.  Και μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας, το χρέος έχει διογκωθεί σε απίστευτο βαθμό.  Η οικονομία και η χώρα έχουν καταστραφεί σε απίστευτο βαθμό.  Και κάποιοι επιμένουν σε απίστευτο βαθμό στις ίδιες συνταγές. Πρώτος ο κύριος Σαμαράς.  Που διαβεβαιώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο!  Δεν ήταν βιώσιμο όταν βρισκόταν στο 120% του ΑΕΠ.  Και είναι βιώσιμο τώρα, που βρίσκεται στο 180%.


Η Ελλάδα, όμως, από τη Δευτέρα παύει να είναι το πειραματόζωο της λιτότητας.  Η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με δύναμη,  αποφασιστικότητα και με συμμαχίες στην Ευρώπη για το επαχθές και μη βιώσιμο χρέος.   Γιατί αυτό το χρέος φράζει το δρόμο της ανάπτυξης και τους πόρους της πατρίδας μας.  Αυτό το χρέος όμως υπονομεύει επίσης και την προοπτική της ίδιας της Ευρώπης.  Αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλιά της.  Για αυτό και θα διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και λύση ανάλογη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953. Και η Γερμανική ηγεσία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αρνείται στους ευρωπαϊκούς λαούς, αυτό με το οποίο οι λαοί της Ευρώπης της έδωσαν απλόχερα, το 1953.  


Η Ελλάδα από Δευτέρα, θα αποκτήσει φωνή, αξιοπρέπεια, υπόσταση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα  με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεκδικήσει αποφασιστικά το ανεκπλήρωτο χρέος. Το κατοχικό δάνειος και τις πολεμικές αποζημιώσεις που η Γερμανία της οφείλει.  Και που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει να της αποδοθούν.  


Η Ελλάδα, τέλος, θα μπει σε ένα δρόμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε.  Θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες.  Αλλά θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Τα εργασιακά δικαιώματα.  Τη δημοκρατική τάξη.  Όπως ακριβώς επιτάσσουν αυτές οι συνθήκες.
Θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.  Και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με πρόσημο δημοκρατικό, προοδευτικό, ανθρωπιστικό.  Μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν και θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος.
Θα αναδιοργανώσουν τη δημόσια διοίκηση.
Θα ανατάξουν τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία.
Θα δώσουν στην εργασία τη θέση και τις εγγυήσεις που της αξίζουν.
Θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων.
Και θα ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλει να επιχειρήσει  παράγοντας πλούτο και όχι απομυζώντας το κράτος και το δημόσιο πλούτο.

Πολίτες της Αθήνας

Από τη Δευτέρα αρχίζει για την Ελλάδα μια νέα εποχή.  Με οδηγό τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας.  Κι όχι τα e-mail μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.


Η συνέχεια του δημοκρατικού κράτους, που εγγυάται στους πολίτες του τις συντάξεις, την ασφάλεια, την ισονομία, θα αποκατασταθεί.  Γιατί είναι οι νομιμόφρονες του μνημονίου που δεν σεβάστηκαν τη συνέχεια του κράτους για την οποία τώρα κόπτονται.  Και έφτιαξαν ένα καθεστώς που έκανε κουρελόχαρτο τις εγγυήσεις του κράτους στους πιο αδύναμους, δίνοντας νέα προνόμια στους ισχυρούς.  Ξεπουλώντας με σκανδαλώδη τρόπο τη δημόσια περιουσία. Πετσοκόβοντας  συντάξεις και δικαιώματα.  Κουρεύοντας τους ομολογιούχους του ελληνικού δημοσίου και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.


Όλα αυτά τα χρόνια, όσοι μας κυβερνούσαν, συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν το κράτος δική τους ιδιοκτησία.  Αυτό, όμως, από τη Δευτέρα αλλάζει.  Αν υπάρχει κάποιος ιδιοκτήτης του κράτους, αυτός είναι ο ελληνικός λαός.  Και μόνον ο ελληνικός λαός.


Θα εγκαταστήσουμε κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας παντού.  Θα κόψουμε με το μαχαίρι το ρουσφέτι και τα κομματικά ένσημα.  Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης την οποία αφάνισαν με τις πολιτικές της τρόικας.  Θα δώσουμε στους ένστολους τη δυνατότητα να ασκούν το λειτούργημά τους σε αρμονία με τον πολίτη, και με όρους αξιοπρέπειας.  Στους αστυνομικούς που πρέπει να προστατεύουν το πολίτη από την εγκληματικότητα. Να βρίσκονται δίπλα του, όταν τον έχει ανάγκη. Αλλά και στους στρατιωτικούς που μακριά από τις οικογένειές τους, υπηρετούν τη πατρίδα και δεν τους αξίζει αυτή η πατρίδα να τους εξευτελίζει με τη συμπεριφορά της.    


Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια βαθιά, δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους. Που  είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα προς τα μπρος.  Απαραίτητη για τον πολίτη που έχει απέναντί του κάθε μέρα ένα κράτος εχθρικό, νωθρό, και αναποτελεσματικό. Αυτό το κράτος πρέπει να το αλλάξουμε.  Και θα το αλλάξουμε.


Σε αντιπαράθεση και σε σύγκρουση αν χρειαστεί και με νοοτροπίες που χρόνια και χρόνια καλλιέργησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέσα στον κρατικό μηχανισμό.  Δε  θα συμβιβαστούμε με τις παθογένειες, που τόσα δεινά κόστισαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες.    


Πολίτες της Αθήνας
Επιτρέψτε μου ιδιαίτερα να απευθυνθώ στους νέους και στις νέες της πατρίδας μας.
Στη γενιά που οι κυβερνήσεις των μνημονίων, τσάκισαν τη ζωή και τα όνειρά της.
Και να τους πω:
Σας έκλεψαν την εργασία.
Σας έκλεψαν τα όνειρα και το χαμόγελο.
Σε κάποιους από σας, σας έκλεψαν και τη χώρα, αφού σας ανάγκασαν να φύγετε μετανάστες στο εξωτερικό.
Μη τους αφήσετε να σας κλέψουν και την ελπίδα.
Μη τους αφήσετε να σας κλέψουν το μέλλον.  


Σας έχουμε ανάγκη για να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσάς.  Η Ελλάδα σας έχει ανάγκη.  Σας καλώ μαχητικά, αποφασιστικά, με όλες τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις σας, να πάρετε στα χέρια σας τη μεγάλη ανατροπή.  Να σταθείτε πρωτοπόροι στις μεγάλες αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.  Γιατί εσείς πρώτα απ' όλους έχετε δικαίωμα σε μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική.  Σε μια Ελλάδα που αγαπά και δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά.  Σε μια κοινωνία που δεν καταργεί και δεν κατατρέχει τα όνειρα των νέων ανθρώπων της.  Και σας καλώ τη Κυριακή να ψηφίσετε και για τους 100.000 δεκαοκτάρηδες που η κυβέρνηση του κου Σαμαρά δεν τους επέτρεψε να πάνε να ψηφίσουν. Να ψηφίστε και για αυτούς που τους στερούν το Συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου, γιατί τους φοβούνται. Αλλά όποιος φοβάται τη νέα γενιά. Φοβάται το μέλλον και δεν έχει μέλλον. Γιατί το μέλλον θα τον εκδικηθεί.


Καλώ, όμως, και κάθε γενιά. Και ιδιαίτερα τη Τρίτη ηλικία. Αυτή τη Κυριακή ψηφίστε και για τα εγγόνια σας. Ψηφίστε για το δικό τους αύριο. Ψηφίστε και για αυτούς τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Και δε μπορούν τώρα να έρθουν να ψηφίσουν. Δε μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.


Πολίτες της Αθήνας


Το λέμε εδώ και καιρό.  Ότι η μέρα εκείνη δεν θ' αργήσει.  Το πιστεύαμε εδώ και καιρό.  Τώρα η μέρα εκείνη έφτασε.  Η ελπίδα έφτασε και είναι στα χέρια σας.


Η ιστορία χτυπά την πόρτα της πατρίδας.  Η πατρίδα χτυπά την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα κρυφτούμε.  Δεν θα δειλιάσουμε.  Ανοίγουμε την Κυριακή διάπλατα την πόρτα στις νέες προκλήσεις.  Στους νέους καιρούς.


Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας με το θάρρος, με τη σύνεση, με τη γνώση, με την επίγνωση που απαιτούν οι περιστάσεις.


Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλάι μας.  Όρθιος και ενωμένος Με την ψήφο και με τη συμμετοχή του, να μας δώσει αποφασιστική ώθηση στην αναμέτρηση με το παλιό.
Το αύριο είναι στα χέρια σας
Η πατρίδα είναι στα χέρια σας.
Σηκώστε την ψηλά με θάρρος.
Με αρετή και τόλμη.
Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία
Θα νικήσουμε.
Γεια σας!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)