to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 31.07.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Αλ. Καλύβης: Για το πρόγραμμα διαφωνούμε, προγραμματικό συνέδριο χρειαζόμασταν

Δύσκολη διαδικασία, με εντάσεις αλλά και ουσιαστική συζήτηση: Έτσι προσδιόρισε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τους Διονύση Ελευθεράτο – Γιώργο Τραπεζιώτη.


Ερωτηθείς κατά πόσο στο προσεχές χρονικό διάστημα κηρυχθεί εσωκομματική «εκεχειρία» ή εάν, αντιθέτως, θα επικρατήσει κάποια φθοροποιά «μάχη χαρακωμάτων», ο κ. Καλύβης είπε:

«Οι κίνδυνοι υπάρχουν. Εξαρτάται από εμάς, από το εάν θα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και τρόπο ενωτικό τα πράγματα (…). Προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να πάμε, όχι σε έκτακτο συνέδριο, αλλά σε διαρκές προγραμματικό. Το πρόγραμμα είναι αυτό που μας ταλαιπωρεί, για το πρόγραμμα εκφράζονται διαφωνίες».

Ο κ. Καλύβης τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως να επανεξεταστούν η στρατηγική και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, δεν επαληθεύτηκε η ιδέα ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν τα μνημόνια και να χαραχτεί μια προοδευτική πορεία, μέσα στην Ευρωζώνη. «Αυτό είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο, ο χώρος δεν είναι καθόλου φιλικός», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα, σχετικά με το αν υπήρχε όντως επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την Ευρωζώνη και οικονομική ανασυγκρότηση, ο κ. Καλύβης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Προτού φθάσουμε στο ζήτημα της εναλλακτικής, θα πρέπει να κάνουμε κι έναν απολογισμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Να δούμε αν εξαντλήθηκαν, αν αξιοποιήθηκαν οι μικρότερες ή μεγαλύτερες δυνατότητες που υπήρχαν. Είναι φανερό πως δεν αξιοποιήθηκαν (…) Το όπλο της αθέτησης πληρωμών θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Χωρίς οι δανειστές να παρέχουν ρευστότητα, εμείς πληρώναμε (…). Από τον Φεβρουάριο διαφάνηκε η εξέλιξη των πραγμάτων. Τότε όμως υπήρχαν ακόμη διαθέσιμα, δώσαμε 8 δισεκατομμύρια, υπήρχε κάποιο  ‘μαξιλάρι’ που θα μπορούσε να μας βοηθήσει …».

Ειδικά για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο κ. Καλύβης είπε:

«Έχει τεθεί εδώ και χρόνια στο κόμμα, αλλά ποτέ δεν εξετάστηκε σοβαρά (…). Κατά τη γνώμη μου, η εναλλακτική αυτή αντιμετωπίζεται με δραματοποίηση, η οποία δεν απορρέει από ουσιαστική μελέτη, την υποκαθιστά (…) Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε δει σοβαρά τη συμφωνημένη και συγκροτημένη απεμπλοκή από την Ευρωζώνη. Κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα θα ήταν ρόδινα. Κανείς δεν αποκρύπτει τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που θα υπήρχαν στο πρώτο διάστημα. Θα πρέπει όμως να μελετηθεί, έστω και τώρα. Διαφορετικά θα παραμείνουμε παγιδευμένοι».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ήταν εφικτή μια «συμφωνημένη και συγκροτημένη» έξοδος από την Ευρωζώνη, στα «παρά ένα» της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, ο κ. Καλύβης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι όμως γιατί δεν είχε ήδη μελετηθεί λεπτομερώς αυτό το σχέδιο, νωρίτερα. Κι αυτή η ευθύνη βαραίνει την ηγεσία του κόμματος».

Ακούστε:       

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)