to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 22.02.2016

Κοινωνία

Αιτήματα-προτάσεις των νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών - κτηνοτρόφων προς τον Β. Αποστόλου

Τα αιτήματα-προτάσεις των νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών - κτηνοτρόφων που δόθηκαν σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου. Η ανάγκη να επιδοθεί η επιστολή προέκυψε από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών, επί της ουσίας, δεν εκπροσωπείται στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


ΘΕΜΑ: Διατύπωση αιτημάτων-προτάσεων νέων αγροτών - κτηνοτρόφων.

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο. Ευάγγελο Αποστόλου

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχόμενων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, τα οποία δυστυχώς όχι μόνο δεν προβάλλονται αλλά ούτε βρίσκονται και στην «ατζέντα» συζήτησης σε κανένα αγροτικό «μπλόκο». Το αντίθετο.

Ο αντίλογος ο οποίος αναπτύσσεται μέχρι σήμερα αφορά το λεγόμενο ‘’ασφαλιστικό’’ που ως σχέδιο συζήτησης η Κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει και το ‘’φορολογικό’’ για τους αγρότες που όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να συζητήσουμε δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα αυτό το θέμα!

Ωστόσο, είμαστε σίγουροι πως γνωρίζεται πάρα πολύ καλά ότι τα προβλήματα στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας από εμάς σχετίζονται τόσο με το είδος καλλιέργειας ή της εκτροφής , το μέγεθος της εκμετάλλευσής μας, και πρωτίστως με τον αριθμό και το ύψος του ‘’δικαιώματος’’ στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Αυτή η διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμά της και μάλιστα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ δημιούργησε προβλήματα, διεύρυνε την ανισορροπία μεταξύ των Περιφερειών και λειτούργησε ακόμη μια φορά δυστυχώς ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν τα δικαιώματα την προηγούμενη περίοδο (ιστορικά δικαιώματα), δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στην ύπαιθρο , κυρίως στηρίζοντας αρκετούς κατά δήλωση τους αγρότες η συνταξιούχους αγρότες , η ακόμα και πολλούς οι οποίοι δεν είναι καν αγρότες .


 

Παράλληλα, τα χρήματα τα οποία προήλθαν από τον ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ με ωφελούμενους τους αγρότες (νέοι αγρότες, σχέδιο βελτίωσης, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα), διατέθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε υπάρχουν ακόμη αγρότες οι οποίοι περιμένουν την καταβολή των χρημάτων τους από το 2012 ! Κορυφαίο παράδειγμα είναι η Βιολογική κτηνοτροφία.


 

Τέλος και σε ότι αφορά στην προηγούμενη περίοδο, νομίζουμε ότι γνωρίζεται πάρα πολύ καλά το πώς λειτούργησε το ‘’σύστημα διανομής’’ του ‘’εθνικού αποθεματικού’’ και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.


 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι το 2014 , ένα έτος πριν την έναρξη της νέας περιόδου της ΚΑΠ, η τότε Κυβέρνηση θα προσπαθούσε να διορθώσει την κατάσταση .


 

Δεν έγινε. Το αντίθετο μάλιστα.


 

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν αναλάβατε δεν μπορούσατε να αλλάξετε την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. Οι δεσμεύσεις της χώρας είχαν αναληφθεί και υπογραφεί από τους προηγούμενους.


 

Ωστόσο, βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την αναθεώρηση της ΚΑΠ.


 

Σήμερα λοιπόν, η Πολιτεία πρέπει να βάλει το χέρι επί τον τύπον των ήλων .


 

Πρωτίστως θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα εξής :

  • σε ένα σύστημα ενισχύσεων μερικής σύγκλισης με ήπια προσαρμογή, δηλαδή αυτό που επιλέχθηκε από τη χώρα, για να κερδίσει κάποιος από τους νέους θα πρέπει κάποιος από τους παλιούς να χάσει. Επομένως, σε θεωρητικό επίπεδο, όσο υψηλότερη αξία του δικαιώματος τόσο λιγότερο χάνει ο παλιός και τόσο περισσότερο λιγότερο κερδίζει ο νέος.


 

  • Ο προσδιορισμός της μέσης αξίας του δικαιώματος είναι πολύ σημαντικός καθώς καθορίζει τον πήχη πάνω από τον οποίο κάποιος χάνει αξία δικαιωμάτων και κάτω από τον οποίο κάποιος κερδίζει αξία δικαιωμάτων.


 

  • Το βάρος της ενίσχυσης εις όφελος των νέων αγροτών δεν μπορεί να ‘’πέφτει’’ αποκλειστικά στον ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο της περιόδου 2000-2006, όσο και της περιόδου 2007-2013. Τεράστια γραφειοκρατία και χρονικές καθυστερήσεις στις καταβολές, ελλιπής επίβλεψη και κριτήρια/διαδικασίες επιλογής δικαιούχων που δεν αποτελούν πρότυπο διαφάνειας και αξιοκρατίας.


 


 

Κύριε Υπουργέ,


 

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως και εσείς έχετε αναφέρει πολλές φορές, περνά μέσα από την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και την ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο.


 

Ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να γίνει με τα παλιά ‘’εργαλεία’’ και αναλύσεις. Η στήριξη των νέων γεωργών , δηλαδή αυτών που εγκαθίστανται στην γεωργία, είναι η μοναδική δυνατότητα για να επιτύχει η ανασυγκρότηση αυτή. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ ημών, δεν γίναμε γεωργοί και κτηνοτρόφοι επειδή δεν είχαμε άλλη επαγγελματική επιλογή. Για τον λόγο αυτό, αναλάβαμε επαγγελματικά ρίσκα κυρίως μέσα από τραπεζικό δανεισμό .


 

ΣΗΜΕΡΑ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.


 

ΖΗΤΑΜΕ


 

ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ , οποίοι για να ορισθούν θα πρέπει το γεωργικό εισόδημα τους να είναι μεγαλύτερο από το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους.


 

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ.


 

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ του καταλόγου κατανομής της Ενιαίας Ενίσχυσης (ταυτοποίηση των ΑΦΜ )


 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


 

Με εκτίμηση,


 

Ε.Ν.Α. Θεσσαλονίκης

Ε.Ν.Α. Σερρών

Ε.Ν.Α. Κιλκίς

Ε.Ν.Α. Ημαθίας

Ε.Ν.Α. Αχαΐας

Ε.Ν.Α. Λακωνίας

Ε.Ν.Α. Πρέβεζας


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)