to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αιχμές για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κουτσούμπα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το πρόγραμμά του «προσπαθεί να βάλει οριστική "ταφόπλακα" σε ό,τι ριζοσπαστικό υπάρχει σε συνειδήσεις» και τόνισε ότι οι εξελίξεις απαιτούν χειραφετημένο, ισχυρό και αναγεννημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα .


ε αναφορά στα 40 χρόνια της «μοναδικής και ανεπανάληπτης διαδρομής» του Φεστιβάλ, με τη μεγάλη προσφορά στους αγώνες της νεολαίας, στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, «στη διάδοση πάνω από όλα των ιδεών της κοινωνικής επανάστασης, της συνεχούς πάλης για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων», ξεκίνησε την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Υπογράμμισε ότι «το Φεστιβάλ της ΚΝΕ άντεξε, γιατί αντέχει το ΚΚΕ, αντέχει η νεολαία του. Γιατί πάνω από όλα είναι επίκαιρες και αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στους δημιουργούς που «έγραψαν ιστορία» και πέρασαν από τη σκηνή του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων ο Γ. Ρίτσος, ο Μ. Λοΐζος, ο Μ. Κατράκης, η Ε. Αλεξίου, ο Τάσσος, ο Γ. Βαρλάμος «και πολλοί ακόμα, που δεν είναι μαζί μας με τη φυσική τους παρουσία, όμως βρίσκονται κάθε χρόνο ανάμεσά μας, στις αφίσες μας, στα τραγούδια μας, στις παραστάσεις μας, στις διαδηλώσεις μας».

«Ό,τι πιο πρωτοπόρο έχει να επιδείξει ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι σήμερα έχει βάλει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στο Φεστιβάλ. Μ. Θεοδωράκης, Θ. Μικρούτσικος, Χρ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος και δεκάδες, εκατοντάδες ακόμα μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικοί» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, τον Δεκέμβριο και το σύνθημά του «ΚΝΕ- Πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ. Μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Κουτσούμπας, έκανε λόγο για ένα έργο εκβιασμών, τρομοκρατίας, εμπορίου ψεύτικων ελπίδων και κάλπικης αντιπαράθεσης μεταξύ της αντιπολίτευσυγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για το ποιος είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής για το χρέος που αναγνωρίζουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θέτει και τελικά δεν κάνει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές και ποιος έχει τους καλύτερους συμμάχους στην ΕΕ.

Χαρακτήρισε την όλη αντιπαράθεση ως την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, της ανάγκης που έχει η αστική εξουσία να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό σε όλο του το φάσμα.

Αναφέρθηκε στις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων και είπε ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας θα επηρεαστούν από συνολικότερες διεργασίες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και θα αφορούν αλλαγές στα υπάρχοντα κόμματα, αλλά και συνολικά στους θεσμούς στη Βουλή, στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας γενικότερα έναντι της κοινοβουλευτικής και άλλα ανάλογα μέτρα.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, είπε ότι απέναντι στις κυβερνητικές καταγγελίες «για τις υποτιθέμενες μεγάλες παροχές», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «πρόκειται για βασικά μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» και χαρακτήρισε την αντιπαράθεση κάλπικη διότι κρύβει πως αμφότεροι αποδέχονται τις θυσίες και τη ληστεία εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων στον βωμό των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αισθητή αλλαγή στο βιοτικό επίπεδο του λαού και στα προβλήματά του είτε ο ελληνικός λαός δώσει την ψήφο του στις «φοροελαφρύνσεις», στην «επιμήκυνση» των δόσεων και στα ψίχουλα από το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την «έξοδο στις αγορές» του κ. Σαμαρά, είτε τη δώσει στο μείγμα διαχείρισης με προσπάθεια για «κούρεμα» χρέους, «δημοσιονομική χαλαρότητα», «διανθισμένα με κάποιες επίσης παροχές ελεημοσύνης κοστολογημένες από το επιτελείο του κ. Τσίπρα».

«Αν και τις τελευταίες μέρες, μετά τη συνάντηση με τα επιτελεία της Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνει πάλι τα νερά, αφού μιλά και για επιμήκυνση, ό,τι δηλαδή λένε και η ΝΔ και η Γερμανία» πρόσθεσε.

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το πρόγραμμά του «προσπαθεί να βάλει οριστική «ταφόπλακα» σε ό,τι ριζοσπαστικό υπάρχει σε συνειδήσεις, σε αιτήματα του κινήματος, θέλει το κίνημα και τον λαό, τη νεολαία υποταγμένη, να αποδέχεται τα ψίχουλα για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στόχους παντελώς ξένους και εχθρικούς προς τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του ελληνικού λαού είναι η οργάνωση της λαϊκής πάλης και αντίστασης, της συμμαχίας, με κεντρικό σύνθημα: Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο με ψίχουλα. Υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση, ανάπτυξης σε όφελος του λαού».

Αναφορικά με τα εξαγγελλόμενα για τα επείγοντα ζητήματα επιβίωσης του λαού, είπε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια στη μάχη της επιβίωσης, αλλά δεν θα συμβιβαστεί με την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται με ειλικρίνεια στον λαό, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το άνοιγμα ενός διαφορετικού δρόμου υπέρ του λαού.

«Να σκεφτούμε και να συζητήσουμε επίσης ότι την εναλλακτική λύση στη σημερινή αντιλαϊκή συγκυβέρνηση δεν μπορεί να την αναζητήσουμε σε μια άλλη κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται αυτή, που θα κινείται στις ίδιες ράγες, που θα αποδέχεται τους μονόδρομους της ΕΕ, θα αποδέχεται πάνω από όλα τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, μια κυβέρνηση που πίσω της θα είναι η ίδια τάξη στην εξουσία» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στους μηχανισμούς εποπτείας και επιτήρησης χωρών που έχει διαμορφώσει η ΕΕ, τόνισε ότι η όποια καπιταλιστική σταθεροποίηση ή και ανάπτυξη θα πατήσει στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, ανέφερε ότι η σημερινή επιδείνωση στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να επιτείνει ή ακόμα και να οξύνει την καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Υπογραμμίζοντας ότι και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και το τι κοινωνικο-οικονομικό σύστημα υπερασπίζεται ο καθένας, είναι ζητήματα που καθορίζουν άμεσα τη ζωή του λαού και της νεολαίας και στα οποία θα κληθεί να απαντήσει κάθε κυβέρνηση που αποδέχεται το σημερινό πλαίσιο, ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε «να γιατί το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση εντός των τειχών, βάζοντας έναν ή δύο επιμέρους όρους που διάφοροι καλοθελητές μάς προξενεύουν».

«Η ίδια η ζωή του λαού μας και η πορεία της χώρας μας δεν εξαρτώνται από δύο επιμέρους όρους, αλλά από ένα σύνολο προγραμματικών στόχων, συνολικών ανατροπών και ρήξεων με όρους εργατικής λαϊκής εξουσίας. Σε μια τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών»» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος.

Τόνισε ότι οι εξελίξεις και τα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα απαιτούν χειραφετημένο, ισχυρό και αναγεννημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα και επισήμανε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας.

Επισήμανε επίσης, ότι η ισχυροποίηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ παντού «αποτελεί την πιο σίγουρη εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, οι θαυμαστές του Χίτλερ, των συνεργατών των ναζί».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται σε εκείνους που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και υποφέρουν από τις πολιτικές διαχείρισης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, ασχέτως των εκλογικών τους προτιμήσεων «χθες», με μια κοινωνική-πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που έχει ως βασικό περιεχόμενο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, των μνημονίων και των αντεργατικών νόμων, την πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής «και όλα αυτά βέβαια με αλλαγή τάξης στην εξουσία, με εγκαθίδρυση της εργατικής λαϊκής εξουσίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)