to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 26.07.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Χιλιάδες στους δρόμους, χωρισμένη στα δύο η χώρα

Οι διαδηλωτές οι οποίοι υποστηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ.


Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές και αντίπαλοι του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι διαδηλώνουν την Παρασκευή το βράδυ σε ολόκληρη την Αίγυπτο, με δύο άτομα να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Σε μια επίδειξη δύναμης, οι ισλαμιστές γέμισαν τους δρόμους γύρω από κεντρικό τέμενος του Καΐρου για να διαμαρτυρηθούν για μία ακόμη φορά για την αποπομπή του κ. Μόρσι με παρέμβαση του αιγυπτιακού στρατού.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι υποστηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο κ. Μόρσι βρίσκεται υπό κράτηση, κατηγορούμενος για συνωμοσία με την παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε καλέσει το λαό να βγει στους δρόμους για να υποστηρίξει τη δράση του στρατού και να του δώσει το «πράσινο φως» για να αντιμετωπίσει δυναμικότερα όσους αντιδρούν στην ανατροπή Μόρσι.

Από τις 3 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε στον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας η αποπομπή του, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του. Ένοπλοι μαχητές έχουν εξαπολύσει εξάλλου αιματηρές επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά.

«Έξω ο Σίσι»

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 19 έχουν τραυματιστεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Αλεξάνδρεια.

Πολλοί εκ των τραυματιών φέρουν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Η βίαιη αντιπαράθεση των υποστηρικτών των κ.κ. Μόρσι και Σίσι άρχισε αμέσως μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής.

Στο Κάιρο, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη συνοικία Σούμπρα, σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας. Στην περιοχή, διεξήχθη, σύμφωνα με μαρτυρίες, πετροπόλεμος μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

Γύρω από το τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια, ισλαμιστές φώναζαν ρυθμικά «Έξω ο Σίσι! Πρόεδρος είναι ο Μόρσι! Κάτω ο στρατός!».

«Ο λαός, πηγή όλων των εξουσιών, εντέλει το στρατό και την αστυνομία να ξεκαθαρίσουν με την τρομοκρατία», αναγράφεται σε τεράστιο πανό στην είδοσο της πλατείας Ταχρίρ, με πολλούς διαδηλωτές να φέρουν φωτογραφίες του στρατηγού Σίσι.

«Γελοίες» οι κατηγορίες

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος Μόρσι κατηγορείται ότι σε συνεργασία με τη Χαμάς οργάνωσε το 2011 επιθέσεις σε φυλακές για την απελευθέρωση του ιδίου και άλλων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Ο ισλαμιστής ηγέτης θα κρατηθεί και θα ανακριθεί για μία αρχική περίοδο 15 ημερών, αναφέρει η σχετική δικαστική εντολή.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο κρατείται ο κ. Μόρσι μετά την ανατροπή του, σε άγνωστη ωστόσο τοποθεσία.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έχει κοινή πολιτική μήτρα με την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κατηγορείται για ενέργειες οι οποίες συνέτειναν «στην πυρπόληση μιας φυλακής και στη διευκόλυνση κρατουμένων στο να δραπετεύσουν, μεταξύ αυτών και του ιδίου, καθώς και για προσχεδιασμένες δολοφονίες αξιωματούχων, στρατιωτών και κρατουμένων».

Πολλά ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα πρόεδρος της Αιγύπτου, είχαν απελευθερωθεί σε μαζική απόδραση από φυλακή του Καΐρου το 2011.

Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ Χαντάντ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «γελοίες».

Σημείωσε μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι η δικαστική εντολή ισοδυναμεί με επάνοδο στο «παλαιό καθεστώς», υπονοώντας το κοσμικό αυταρχικό καθεστώς Μουμπάρακ.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς σημείωσε με τη σειρά της ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει εμπλοκή της σε απελευθέρωση κρατουμένων στην Αίγυπτο.

Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)