to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Αιγαίο στα φτερά του ντοκιμαντέρ

Εντεκα νησιά, από τη Μυτιλήνη μέχρι τη Ρόδο, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλής ποιότητας και φήμης ξένες ταινίες, αφιερώματα, αλλά και ελληνικές παραγωγές. Ανάμεσά τους το βραβευμένο «The act of killing» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, που χθες, μέσω skype, τίμησε την ανακοίνωση του προγράμματος στο Γκέτε.


 

Mε το βραβευμένο με Bafta 2014 και υποψήφιο για Οσκαρ συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ «The act of killing» ξεκινάει στις 20 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs. Ο ίδιος ο τολμηρός σκηνοθέτης, μέσω skype από την Κοπεγχάγη, έκλεισε χθες την παρουσίαση του προγράμματος. Βέβαια, ενώ είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή του καθαρά, βλέπαμε το πρόσωπό του με… διακοπές, καθώς η σύνδεση ήταν προβληματική, γεγονός που έκανε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κώστα Σπυρόπουλο να αναφωνήσει: «Μα, ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε από τον Σεπτέμβριο δωρεάν WiFi σε όλους!», σκορπίζοντας γέλιο στο ακροατήριο.

Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης, που ζει τώρα στη Δανία, έπιασε το αστείο, ωστόσο δεν θέλησε να συνεχίσει με ελληνική πολιτική. Προτίμησε να μιλήσει για το «The act of killing», το οποίο εστιάζει σε έναν γηραιό «χασάπη» της Ινδονησίας, ο οποίος θεωρείται «εθνικός ήρωας» για την εκκαθάριση των κομμουνιστών την περίοδο 1965-66. Παρακολουθεί την άνετη ζωή του σήμερα και στη συνέχεια στήνει μια κινηματογραφική αναπαράσταση της γενοκτονίας, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί σε παρανοϊκές σκηνές βίας. «Ηθελα να κατανοήσει το μέγεθος της τραγωδίας, τον εφιάλτη που έζησαν τα θύματά του, έδωσα βάρος στο συναισθηματικό εκτόπισμα των πράξεών του», είπε ο Οπενχάιμερ για το ντοκιμαντέρ που σοκάρει, προβληματίζει και συγκινεί. Ας θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας το νέο του ντοκιμαντέρ «Τhe Look of Silence», φιλοσοφική συνέχεια του «The act of killing».

Αναμφίβολα η δουλειά του Oπενχάιμερ ταιριάζει γάντι με το περιεχόμενο του AgeanDocs 2014: κοιτά κατάματα την πραγματικότητα, χωρίς περιστροφές, ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα. Στη φετινή διοργάνωση (Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) προβάλλονται ορισμένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ, συνολικά 101 από 37 χώρες, τα οποία έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου θα πλεύσουν και πάλι στα νησιά του Αιγαίου, σε 17 αίθουσες: στη Μυτιλήνη αλλά και στη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία, τα Ψαρά, τις Οινούσσες, τον Αϊ Στράτη, τους Φούρνους, τη Ρόδο και τη Σύρο.

Οι κάτοικοι, αλλά και οι σινεφίλ επισκέπτες θα ζήσουν, εντελώς δωρεάν, μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία. Δύο μεγάλα αφιερώματα θα γίνουν για τον ναζισμό-νεοναζισμό αλλά και για τον έρωτα, ενώ οι θεματικές ενότητες εκτείνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εθελοντισμό, την οικολογία, ώς την αγάπη για τη ζωή και τις τέχνες. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα δοθούν τρία βραβεία (2.000 ευρώ το καθένα), αντίστοιχα στις κατηγορίες του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ντοκιμαντέρ, ενώ ακόμα ένα βραβείο προορίζεται για νέο δημιουργό. Από το πλούσιο πρόγραμμα δεν λείπουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Φτιάξε τη δική σου ταινία» και «Κριτική ταινιών».

Ο Οπενχάιμερ δεν θα τα καταφέρει να έρθει στο Φεστιβάλ, ωστόσο με την παρουσία του θα μας τιμήσει ο βραβευμένος με Οσκαρ, μάγος του animation, Tόμας Στέλμαχ, που θα παρουσιάσει στη Μυτιλήνη (21/9) την τελευταία του ταινία «Virtuos-Virtuel», ενώ παράλληλα θα οργανώσει και ημερίδα με θέμα «Animation and Documentaries», μαζί με τον επίσης διάσημο animator Παναγιώτη Ράππα.

Kαλεσμένοι είναι και πολλοί άλλοι ξένοι σκηνοθέτες: Ο Heikki Huttu-Hiltunen από τη Φινλανδία με την ταινία «The instrument of Himmler», η υποψήφια για Οσκαρ 2014 Sara Ishaq από την Υεμένη με την ταινία «Τhe Mulberry house», η Γερμανίδα Sybille Meder με την ελληνικού ενδιαφέροντος «The Island Bus», o Nazli Bayram από την Τουρκία («Ιnsan Kent city of people»), o Τοmislav Hristov από τη Βουλγαρία («Love and Engineering»), o Alessio Genovesse από την Ιταλία («EU13-The last frontier»), o Jaap Van Hoewijk από την Ολλανδία («Killing time») κ.ά.

Ραντεβού με το κοινό έχουν δώσει, μετά την προβολή των ταινιών τους, και οι Ελληνες σκηνοθέτες: Αννέτα Παπαθανασίου («Παίζοντας με τη φωτιά»), Ε. Περηφάνου-Μ. Σιδηροπούλου («ΘΕ.ΑΜΑ»), Β. Παναγιωτακόπουλος («Το παλατάκι των Αορίων»), Σ. Ψυλλάκης («Μικρές ιστορίες Ρομά»), Π. Κοσμίδης («Stairway to Τιτίκα»), Μ. Οικονόμου («Food for love»), Γ. Μισουρίδης («Σχετικά με το τέλος του κόσμου»), Ν. Μεγγρέλης («Πεθαίνοντας για την αλήθεια»), Β. Δούβλης («Στοργή στον λαό») κ.ά.

INFO: Πληροφορίες για το AegeanDocs και το πρόγραμμα προβολών στο www.aegeandocs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)