to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:17 | 20.01.2014

Κοινωνία

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: Υποδοχή των επιζώντων στο λιμάνι του Πειραιά, οργή για τις φονικές «επαναπροωθήσεις»

Στις 10:20 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έγινε η υποδοχή των 16 επιζώντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι. Δεν πείθει η ανακοίνωση-απάντηση του Λιμενικού ότι το περιπολικό του δεν ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές το μοιραίο σκάφος, με το οποίο έχασαν τη ζωή τους 9 παιδιά και 3 γυναίκες όταν βυθίστηκε. Σοκαρισμένος δηλώνει ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων. Σωρεία αντιδράσεων για το γεγονός, «ανακαλέστε τις εντολές αποτροπής, για να μη γίνει το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο» τονίζει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.


Δείτε επίσης:  Φωτογραφίες από την υποδοχή των διασωθέντων από το Φαρμακονήσι στον Πειραιά

Πέμπτη 23/1

Υποδοχή των επιζώντων στο λιμάνι του Πειραιά,
συγκέντρωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας

Σήμερα Πέμπτη στις 10:20 το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά (με το πλοίο Διαγόρας, Πύλη Ε1) οι ναυαγοί πρόσφυγες του Φαρμακονησιού. Συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με αντιρατσιστικά συνθήματα.

 Λαέ θυμίσου ο λόγος που πεινάς δεν είναι οι μετανάστες αλλά ο Σαμαράς.

Βουλευτές και μέλη του Τμήματος Διακιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά, συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά σε μια συμβολική υποδοχή των ναυαγών. 

Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες GCR, όπου θα καταγραφούν. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), όπου -μετά από παρέμβαση της Ελένης Πορτάλιου- θα εξασφαλιστεί η στέγαση και η σίτισή τους.

Μαζί τους θα βρίσκονται διερμηνείς και ψυχολόγοι, δεδομένου ότι υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχασαν δικά τους πρόσωπα και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ναυαγού που συντετριμμένος δήλωσε στις κάμερες ότι έχασε τα τέσσερα του παιδιά και τη σύζυγό του.

 
 
 

Για την τραγωδία με τους 12 νεκρούς και τα ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού δεν βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη, καθόλου χώρος στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, πλην της Αυγής που επέλεξε να την κάνει πρώτο θέμα. Ούτε δυο αράδες...

 

Τετάρτη 22/1: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες των λιμενικών;

7 μ.μ.: Ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο "Associated Press", δηλώνει σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι, κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική (ολόκληρη η δήλωση).

Τελευταία ενημέρωση, 3 μ.μ.: Σειρά διευκρινίσεων κάνει με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, αρνούμενο, φέροντας ως απόδειξη το στίγμα βύθισης του σκάφους, ότι το περιπολικό του ρυμουλκούσε προς τα τουρκικά παράλια το σκάφος με τους 28 μετανάστες στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Αφήνει όμως αναπάντητα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες βύθισης του μοιραίου σκάφους και δεν κάνει καμιά αναφορά σε διενέργεια ΕΔΕ

Δ.Γάκης - Βασιλική Κατριβάνου: Ούτε τυχαίο,ούτε μεμονωμένο περιστατικό ο πνιγμός στο Φαρμακονήσι

12 μ.: Μειώνονται κάθε ώρα που περνάει οι αμυδρές ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Χθες εντοπίστηκαν οι σωροί δύο ανήλικων παιδιών σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι καθώς και η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας  στα τουρκικά παράλια. Η Λιμενική Αρχή Λέρου, ενημερώθηκε για την ανεύρεση των σορών και φωτογραφίες που εστάλησαν από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές, επιδείχθησαν στους διασωθέντες, οι οποίοι και αναγνώρισαν τους οικείους τους. 

Τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακαλέστε τις εντολές αποτροπής, για να μη γίνει το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο»

«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές» τονίζει η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, και καταλήγει: «Είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας (...) πριν τα νερά των ελληνικών νησιών και του Έβρου μετατραπούν σε απέραντο νεκροταφείο».

 

«Όχι ΕΔΕ "για τα μάτια του κόσμου"...» ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημ. Παπαδημούλη μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την τραγωδία (διαβάστε παρακάτω). 

Σχετικά: Δικαιοσύνη για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την τραγωδία  - θα ασχοληθεί με τις ευθύνες του Λιμενικού; - H ανακοίνωση του ΚΚΕ

 

Τρίτη 21/1

11.00 μ.μ.: Ευθύνες στο Λιμενικό προκύπτουν από τις μαρτυρίες των επιζώντων

Οι επιζώντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι κατέθεσαν αυτοπροσώπως σε εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες πως το σκάφος του ελληνικού λιμενικού τους ρυμουλκούσε με μεγάλη ταχύτητα, όχι προς ελληνικό έδαφος αλλά προς τις τουρκικές ακτές, εν μέσω θαλασσοταραχής  «κι ενώ οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών...».

Η αποβίβαση των συντετριμμένων επιζώντων στη Λέρο (πηγή: ΤVcosmos Ρόδου)

Το σκάφος ανατράπηκε και 9 παιδιά, 1 έως 10 ετών σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μαζί με 3 γυναίκες αγνοούνται και πιθανότατα βρήκαν το θάνατο (όπως αναφέρει η ΥΑ, «Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται»).

Το προφανές ερώτημα, που θέτει και η Αρμοστεία, είναι «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση»...

 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για το τραγικό γεγονός:

«Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιανουαρίου στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές.

(...) 

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών. 

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη».

Στην ίδια δημοσίευση, αναφέρεται και η εκδοχή των λιμενικών:  «Σύμφωνα με πληροφορίες των Λιμενικών Αρχών, το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του». 

Αυτή είναι και η εκδοχή που διαδόθηκε ευρέως. Με τη μαρτυρία όμως των διασωθέντων, μόνων άλλων άλλωστε μαρτύρων του περιστατικού, γεννάται πλέον τεράστιο ζήτημα διερεύνησης των πραγματικών περιστατικών, της απόδοσης ευθυνών για την απώλεια 12 ζωών. Και ας σημειωθεί πως η τακτική των επαναπροωθήσεων δεν αναφέρεται καθόλου σπάνια ως πρακτική του Λιμενικού -μαζί με την «ασφαλή αποτροπή» που συνίσταται στην εγκληματική πρόκληση κυματισμού από ελληνικά  λιμενικά σκάφη προς τις σάπιες βάρκες που συνήθως χρησιμοποιούν οι μετανάστες. (διαβάστε αναλυτικά τι λέει η Ύπατη Αρμοστεία)

Η ενημέρωση ως το μεσημέρι της Τρίτης 21/1:

Ένας από τους μετανάστες που διασώθηκαν κατά την αποβίβαση στο λιμάνι της Λέρου

Σύμφωνα μετο tvcosmos της Ρόδου, το πρωί της Δευτέρας το λιμενικό εντόπισε το 8μετρο ξύλινο αλιευτικό τουρκικού τύπου με 28 επιβαίνοντες, 2 Σύρους και οι υπόλοιποι από το Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης κάποιος έπεσε στη θάλασσα και οι υπόλοιποι  μετακινήθηκαν προς εκείνη την πλευρά της βάρκας για να τον πιάσουν, με αποτέλεσμα να χαθεί το κέντρο βάρους της βάρκας και να ανατραπεί. 

 

Οι άνδρες του λιμενικού κατάφεραν να περισυλλέξουν τα 16 άτομα, όμως σε δύο λεπτά μέσα η βάρκα βούλιαξε και αυτοί που ήταν στην καμπίνα - στο σύνολο τους 9 παιδιά και τρεις γυναίκες - δεν κατάφεραν να βγουν, με αποτέλεσμα να βυθιστούν και να θεωρούνται αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, πρόκειται για παιδιά ηλικίας από 1-10 ετών.

Οι άνεμοι στην περιοχή έπνεαν νοτιοανατολικοί με ένταση 5 μποφόρ.

Στο βίντεο του tvcosmos, που είδατε παραπάνω, οι άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα κατεβαίνουν συντετριμμένοι από το σκάφος του λιμενικού στο λιμάνι της Λέρου, κάποιοι με δάκρυα στα μάτια, και μπαίνουν στη σειρά από τους άνδρες του λιμενικού. Ανάμεσά τους ένα μόνο παιδί τυλιγμένο σε κουβέρτα στην αγκαλιά ενός άντρα.

Ενημέρωση, Δευτέρα 20/1, 18:40

Άκαρπες παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων μεταναστών. Το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν ανετράπη και βυθίστηκε κατά την επιχείρηση ρυμούλκησής του από περιπολικό του Λιμενικού.

Η ενημέρωση του ΑΠΕ το πρωί της Δευτέρας:

Σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών.

Ειδικότερα, 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι, σκάφος του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό, με μετανάστες, πιθανόν από μηχανική βλάβη.

Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει. Έως τώρα έχουν διασωθεί 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στη θαλάσσια περιοχή γίνονται έρευνες από ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, ένα πλωτό, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού και απο ένα ελικόπτερο super puma.

***************************

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέρου: «Μετατρέπουν την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσσιο νεκροταφείο»

«Άλλη μια τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου

Έξω από το Φαρμακονήσι, πλοιάριο με μετανάστες και πρόσφυγες βυθίστηκε (κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες) με αποτέλεσμα να αγνοούνται 12 γυναικόπαιδα (9 παιδιά και 3 γυναίκες). Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς και η λίστα θανάτου μεγαλώνει. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που δεν σταματάει να δημιουργεί θύματα, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τους πρόσφυγες εγκληματίες και έχει σαν στόχο τη θανάσιμη καταδίωξη των ανθρώπων που κυνηγημένοι από πολέμους, διώξεις και πείνα, αναζητούν ένα καταφύγιο.

Η μεταναστευτική πολιτική που θέλει να αναδείξη η κυβέρνηση από τη θέση της προεδρίας της Ευ. Ένωσης μετατρέπει την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσιο νεκροταφείο. Αυτή η πολιτική, με το απάνθρωπο και αποκρουστικό προσωπό της, πρέπει να ανατραπεί.»


 

* * *

Η σχετική ενημέρωση από τον δήμαρχο Λέρου (από το tvcosmos.gr):


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)