to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:18 | 02.09.2014

Διεθνή

Αφγανιστάν: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας του Αφγανιστάν, του Άσραφ Γάνι και του Αμπντουλά Αμπντουλά κατέρρευσαν, δήλωσε σήμερα ένας κορυφαίος Αφγανός πολιτικός, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη βίας.


"Οι συνομιλίες κατέρρευσαν πριν από δύο ημέρες. Η πολιτική διαδικασία έχει παγώσει και δεν βλέπουμε διέξοδο", είπε ο Μοχάμεντ Μοχάκεκ που κατέβηκε στις εκλογές με τον Αμπντουλά, ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία του Αφγανιστάν. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο δεύτερος σε ψήφους στις προεδρικές εκλογές θα όριζε έναν "Αρχηγό του Εκτελεστικού" στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όμως ο Μοχάκεκ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν για το ποια θα είναι τα καθήκοντά του και επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στον Γάνι.

Ο εκπρόσωπος του Αμπντουλά, Φάζελ Άκα Χουσέιν Σαντσαράκι από την πλευρά του έστειλε τελεσίγραφο απειλώντας ότι αποχωρήσουν από τις συνομιλίες εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέσα σε 24 ώρες. "Εάν αύριο τα λογικά αιτήματά μας για μια ανακαταμέτρηση των ψήφων (σ.σ. των προεδρικών εκλογών) με διαφάνεια και μια έντονη πολιτική διαδικασία δεν τηρηθούν, θα μποϊκοτάρουμε τη διαδικασία", προειδοποίησε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμπντουλά απέσυρε τους παρατηρητές του από την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που επανεξετάζει τις περίπου 8,1 εκατομμύρια ψήφους από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση νοθείας. "Η υπομονή μας έχει φτάσει στο όριό της. Θα απορρίψουμε κάθε ανακοίνωση από την ΄επιτροπή της απάτης΄ για τις εκλογές. Ο λαός θα αντιταχθεί σε μια τέτοια ανακοίνωση", συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Γάνι, Ταχίρ Ζαχίρ, διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μάλιστα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής. "Το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα του Αμπντουλά θέλει μεγαλύτερες εξουσίες για τον Αρχηγό του Εκτελεστικού", εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Ζαχίρ, οι νέες απειλές για μποϊκοτάζ "δεν θα αλλάξουν τίποτα, δεν είναι λογικές".

Ο Αμπντουλά είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο, όμως δεν ξεπέρασε το όριο του 50% ώστε να εκλεγεί απευθείας. όταν η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Γάνι είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου, ο Αμπντουλά απείλησε να σχηματίσει παράλληλη κυβέρνηση, κατηγορώντας τον αντίπαλό του για "κλοπή ψήφων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)