to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 29.07.2014

Κοινωνία

Αεροδρόμιο Αθηνών: Ομαδικές και προειδοποιητικές απολύσεις από την Central Parking System

Η εργοδοσία θέλει να ξεφορτωθεί εργαζομένους με δικαιώματα προκειμένου να δουλέψει με τους “κάτω των 25 ετών” των 480 ευρώ μεικτά, των ατομικών συμβάσεων, αυξάνοντας τα κέρδη της από την περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους - Τι καταγγέλουν οι εργαζόμενοι - 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και συγκέντρωση έξω από το Παρκινγκ 2 (Ρ2) την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 10.30 π.μ.


Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Central Parking System και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες  του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκδίδουν από κοινού το παρών Δελτίο Τύπου:

Την Τρίτη 22/07/14 η εργοδοσία της εταιρίας Central Parking System χωρίς καμμία προηγούμενη ενημέρωση, κάλεσε συναδέλφους προκειμένου να τους κοινοποιήσει την προειδοποιητική απόλυση σε βάθος χρόνου τεσσάρων μηνών. Λίγη ώρα αργότερα διέρευσε ότι ο λόγος που προέβη σε αυτήν την κίνηση είναι η επικείμενη λήξη της σύμβασης που έχει με τον Athens International Airport και η συμμετοχή της στον νέο διαγωνισμό ανάληψης του έργου και ξεκαθάρισε πως εως τον Αύγουστο θα έχουν παραλάβει τα “προειδοποιητήρια” της ντροπής όλοι οι εργαζόμενοι.

Ως εκ τούτου η εργοδοσία έκρινε σκόπιμο – χωρίς να ξέρει την εξέλιξη του διαγωνισμού – να προχωρήσει σε αυτήν την ανάλγητη συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρουμε πως πριν λίγο καιρό στελέχη πανηγύριζαν την ανανέωση της σύμβασης.

Σημειώνεται δε πως παρέκαμψε το συλλογικό όργανο των εργαζομένων, τον Σύλλογο, ενώ αρνήθηκε πεισματικά κάθε επίσημη ενημέρωση.

Πριν από ένα περίπου χρόνο η εταιρία χρησιμοποιώντας το ίδιο ψέμα είχε απολύσει και άλλους συναδέλφους και είχε συμπιέσει προς τα κάτω τους μισθούς.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη 23/07/14, καταθέσαμε τα δύο συνδικαλιστικά όργανα κοινή καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας της Παλλήνης.

Η θέση του επιθεωρήτη είναι ξεκάθαρη και δεν σηκώνει ερμηνείες! Μιλά για παράνομη πρακτική της εταιρίας που προωθεί ομαδικές απολύσεις και την καλεί να ενημερώσει εγγράφως τον Σύλλογο και το Συνδικάτο.

Βέβαια η διοίκηση ξεπερνά ακόμα και την μνημονιακή εργαλειοθήκη με την οποία θωράκισε όλους τους εργοδότες η κυβέρνηση και μεταφράζει τον νόμο με υποκειμενικούς όρους, απαντώντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων με ανάρμοστο ύφος, αγνοώντας τις συστάσεις της επιθεώρησεις εργασίας, επιχειρώντας  να εφαρμώσει το πρώτο πείραμα απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  • Η εργοδοσία προχωρά σε ομαδικές και προειδοποιητικές απολύσεις
  • Υπόσχεται επαναπρόσληψη σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό αλλά με νέους όρους εργασίας με μειωμένο μισθό και δικαιώματα
  • Παράλληλα με τις “προειδοποιητικές” απολύσεις προχωρά και σε προσλήψεις νέων εργαζομένων
  • Αρνείται να ενημερώσει εγγράφως για το πλάνο της τον Σύλλογο και το Συνδικάτο
  • Το έργο παροχής υπηρεσιών στους χώρους στάθμευσης υφίσταται και θα υφίσταται για τους επόμενους μήνες, άρα δεν πλεονάζει προσωπικό
  • Η εταιρία παραμένει κερδοφόρα

Το ξεκάθαρο συμπέρασμα όμως είναι ένα:

Η εργοδοσία θέλει να ξεφορτωθεί εργαζομένους με δικαιώματα προκειμένου να δουλέψει με τους “κάτω των 25 ετών” των 480 ευρώ μεικτά, των ατομικών συμβάσεων, αυξάνοντας τα κέρδη της από την περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους.

Η απάντηση μας έρχεται συλλογικά και είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση, όπως ακριβώς την διατύπωσαν τα μέλη των οργανώσεων μας. Ολική σύγκρουση ως την νίκη με επαναλαμβανόμενες 24ωρες διεκδικώντας τα αυτονόητα:

  1. Ανάκληση όλων των προειδοποιητικών απολύσεων
  2. Οριστικό πάγωμα των απολύσεων
  3. Υπογραφή Πρακτικού Συμφωνίας ανάμεσα στα τρία μέρη ότι σε ενδέχομενο νέου ανάδοχο του έργου θα απορροφηθεί όλο το έμπειρο προσωπικό με όλα τα δικαιώματα που έχει τώρα

Κατά την εκτίμησή μας ενεργό ρόλο έχει και ο Athens International Airpot, o οποίος αν δεν είναι αρωγός τότε με την ανοχή του βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατροπή του “Ελευθέριος Βενιζέλος” σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Έχουμε κάθε δικαίωμα να επικαλούμαστε σχέδιο εκκαθάρισης των αγωνιστικών αντιστάσεων που δημιουργούνται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και που βλάπτουν την ιλουστρασιόν εικόνα του αεροδρομίου, αναδεικνύοντας τον κόσμο της εργασίας “κάτω από την γέφυρα”.

Καλούμε την αρχή του αεροδρομίου να τοποθετηθεί δημόσια για όλο το εύρος συμβάσεων που συνάπτει με ιδιώτες και εργολάβους, όπως επίσης και για το αν έχει επίγνωση των όρων εργασίας, εργαζομένων στο πολύ ειδικό περιβάλλον του “Ελ. Βενιζέλος”.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΦΘΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ!

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CENTRAL PARKING SYSTEM  (CPS) ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ  ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το θράσος των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους δεν έχει πια κανένα όριο, δεν γνωρίζει κανέναν ηθικό ή άλλο φραγμό. Μπροστά στο κέρδος τσαλαπατούν δικαιώματα και αφού εφαρμόσουν όλες τις «δουλεμπορικές» μεθόδους που μπορούν να σκαρφιστούν, στο τέλος πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους σα στημένες λεμονόκουπες.

Αυτό είναι το πραγματικό “success story” της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και της μνημονιακής αντεργατικής νομοθεσίας των τελευταίων ετών, που σάρωσαν κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Αυτή είναι και το success story της εταιρείας Central Parking System (CPS), η οποία  διαχειρίζεται τους χώρους στάθμευσης στο  Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος,  μέσω σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης.  

Προκειμένου λοιπόν η εταιρεία να ξεφορτωθεί όσο πιο φθηνά τους εργαζόμενους της σκαρφίστηκε το εξής κόλπο: Η σύμβαση της CPS με την εταιρεία του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος λήγει το Νοέμβριο του 2014, πλην όμως η ανανέωσή της έχει σχεδόν εξασφαλιστεί. Θέλοντας όμως να μηδενίσει το κοντέρ του εργασιακού κόστους και να εξασφαλίσει   ακόμα πιο υπέρογκα κέρδη από την εκ νέου εκμετάλλευση των παρκινγκ (που όλοι εμείς ακριβοπληρώνουμε), φρόντισε να σπάσει έγκαιρα την εταιρεία σε 4 κομμάτια, μεταφέροντας εκεί κατά βούληση διάφορους εργαζόμενους, ώστε να είναι σε θέση σήμερα να προχωρήσει  στην απόλυση του συνόλου των εργαζομένων στον όμιλο CPS, με τη μέθοδο της προειδοποίησης και την καταβολή της μισής αποζημίωσης.

Πρόκειται για ένα κόλπο ασύλληπτης μεθόδευσης για να αποφύγει και τον σκόπελο των ομαδικών απολύσεων, αλλά και για να τις κάνει ακόμα πιο φθηνές. Έτσι θα μπορεί άνετα μετά την ανανέωση της σύμβασής της με το Αεροδρόμιο, να προσλάβει νέους, φθηνότατους εργαζόμενους αμειβόμενους με τον κατώτατο «Βρούτσειο μισθό» των 586 € και φυσικά  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.  

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες, ολοκληρωτικά ανήθικες, καταχρηστικές και ουσιαστικά παράνομες ομαδικές απολύσεις του «ομίλου εταιρειών» CPS και καλούμε το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο και θα προσφύγουμε να παρέμβει άμεσα, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη προστασία των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία μας και τα συνδικαλιστικά στελέχη να συμμετέχουν ως αλληλέγγυοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ του Σωματείου της CPS και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Παρκινγκ 2 (Ρ2) την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 π.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)