to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 30.07.2014

Διεθνή

Γάζα: Το Ισραήλ χτύπησε αγορά γεμάτη κόσμο και σχολείο-καταφύγιο αμάχων

Αδιάκοπο σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό. Χτύπησε αγορά γεμάτη κόσμο 15 σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, καθώς και σχολείο του ΟΗΕ- καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους -άλλοι 19 νεκροί εκεί. Η Γάζα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι μετά τον βομβαρδισμό του εργοστασίου ηλεκτροπαραραγωγής. Χλιαρή η πίεση στο Ισραήλ από τη «διεθνή κοινότητα». 4ωρη "εκεχειρία" από τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης - με «εξαιρέσεις»!- από τον ισραηλινό στρατό. Πάνω από 1.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 7.200 έχουν τραυματιστεί από τις 8 Ιουλίου. Από την πλερά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 56 στρατιώτες και 3 πολίτες.


Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

->Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Γάζα, Πέμπτη 31 Ιουλίου, 7μμ, Σύνταγμα 

Για τις ενημερώσεις της Τρίτης 29 Ιουλίου, πατήστε εδώ

Συνεχής ενημέρωση

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα: Επίθεση στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων της Γάζας

10:44μμ  Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχέιρηση στη νότια Γάζα, ανακοίνωσε το IDF (ισραηλινός στρατός).

Συνολικά κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν σκοτωθεί 56 ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες.

10:08μμ Κόλαση στη Γάζα

8.21 μ.μ. Δήλωση της Χαμάς για τον βομβαρδισμό στην αγορά της Σετζάγια

"Οι Ισραηλινοί διαπράττουν εσκεμμένα πράξεις εκδίκησης και μαζικής δολοφονίας, μετά την αποτυχία τους να κάνουν οποιαδήποτε στρατιωτική πρόοδο στην επιχείρηση εναντίον της παλαιστινιακής αντίστασης.

Μια τέτοια απελπισμένη προσπάθεια δεν θα καταφέρει να σπάσει τη θέληση του υπομονετικά αντιστεκόμενου παλαιστινιακού λαού.

Το αίμα των αθώων ανθρώπων στη Γάζα δεν χύνεται μάταια και το χέρι της δικαιοσύνης θα φτάσει όλους εκείνους που σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτές τις σφαγές. Η ιστορία δεν θα δείξει έλεος σε όλους όσοι σιωπούν ή αποτυγχάνουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τον παλαιστινιακό λαό."

 

6.35 μ.μ. Βομβαρδισμός σε αγορά της Γάζας στην περιοχή Σετζάγια κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας: 15 Παλαιστίνιοι νεκροί και 150 τραυματίες

Με στρατιωτικά πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και σπίτια της Λωρίδας της Γάζας έσπασε το Ισραήλ την τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε.

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την αγορά Σουτζαΐγια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι γύρω στις 18:00 το απόγευμα, αεροπορική επιδρομή έπληξε την αγορά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας δημοσιογράφος, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

(πληροφορίες: in.gr)

6.20 μ.μ. Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας

4.10 μ.μ.

«Κατηγορώ» ΟΗΕ στο Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Γάζα

3.15 μ.μ.

4ωρη κατάπαυση του πυρός «για ανθρωπιστικούς λόγους» εξήγγειλε πριν λίγο ο ισραηλινός στρατός, λέγοντας πως αυτή θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας και Παλαιστίνης)

1.40 μ.μ.

Νέο αμυντικό δόγμα: Πρόθυμους συμμάχους την Ελλάδα και την Κύπρο θέλει το Ισραήλ

30.07.2014 - 13:27

Η Κύπρος και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στις χώρες με τις οποίες το Ισραήλ θα πρέπει να προωθήσει συμμαχίες. Η θέση αυτή καταγράφεται στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ, το οποίο διαφοροποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και ευρύτερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

1.00 μ.μ.

Η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο με την επίθεση μαχητών της σε ισραηλινό φυλάκιο

12.10 μ.

Ο Χασάν Αγιαράμι, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Κουτς στη Γάζα, επιβεβαίωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο 8ος όροφος του νοσοκομείου χτυπήθηκε από δύο οβίδες ισραηλινών τανκ λίγο νωρίτερα σήμερα το πρωί. Ο όροφος ήταν άδειος εκείνη τη στιγμή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Το νοσοκομείο θα παραμείνει ανοιχτό και λειτουργείο κανονικά.

9.35 π.μ.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τον βομβαρδισμό του σχολείου:
 

Είκοσι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές, οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 50.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γάζας ότι πολλές οβίδες έπληξαν το σχολείο αλ-Χουσέιν, όπου πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει εκτάκτως για να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 1.262 νεκρούς και τουλάχιστον 7.000 τραυματίες, με τα δύο τρίτα αυτών να είναι άμαχοι.

Πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν καταφύγει σε σχολεία της UNRWA, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς.

9.20 π.μ.

Τα γεγονότα ως σήμερα το πρωί:

()πηγή: Το Κόκκινο 105,5 - από τη Μαρία Λίλα insideoutborders.com):

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που βρισκόταν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, βορείως της λωρίδας της Γάζας έγινε λίγη ώρα μετά την νυχτερινή επίθεση Ισραηλινών με άρματα μάχης στην ίδια περιοχή, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Παλαιστίνιοι.   

Οι νεκροί μεταξύ των Παλαιστινίων υπερβαίνουν, πλέον, τους 1200 και των Ισραηλινών έφθασαν τους 56 από τις 8 Ιουλίου ενώ οι τραυματίες στη Γάζα φθάνουν τις 6.700 με τους περισσότερους να είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Τουλάχιστον 239 παιδιά -157 αγόρια και 82 κορίτσια- ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπολύει βομβαρδισμούς και το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η UNICEF.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 166 παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα, ανέφερε η ίδια οργάνωση. Τα στοιχεία αυτά είχαν συγκεντρωθεί έως τις 6 σήμερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι δε μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες για τον θάνατο, σήμερα, άλλων 10 παιδιών ενώ τουλάχιστον 6 παιδιά από το Ισραήλ -3 αγόρια και 3 κορίτσια, το μικρότερο εκ των οποίων είναι ένα βρέφος 3 μηνών- έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες και επιθέσεις με όλμους που προήλθαν από τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει χάσει τουλάχιστον 53 στρατιώτες του στις συγκρούσεις με τους μαχητές της Χαμάς η οποία αρνείται κάθε πρόταση για εκεχειρία αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την άρση της πολιορκίας και τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης» δήλωσε ο διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν επιβάλλει αποκλεισμό στη Γάζα από το 2007 και περιορισμό στην είσοδο εμπορευμάτων και αγαθών για τους κατοίκους της.    

Εκπρόσωποι των Παλαιστινίων, πάντως, αναμένεται να συναντηθούν και να συζητήσουν σήμερα στο Κάιρο μία πιθανή ανθρωπιστική εκεχειρία με τους Ισραηλινούς στη Γάζα.

   

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενούνται σήμερα στις 85 εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος τύπου Κρις Γκάνες περιέγραψε την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανθρώπων -περίπου 30.000 μετά την παραβίαση της εκεχειρίας- κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο κύμα».

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ισοδυναμεί τώρα με το 10% και πλέον του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)