to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αδιανόητες λογικές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Την Παρασκευή 21.11.2014 η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος στις 2/3 Δεκέμβρη, για την πορεία των κινητοποιήσεων των δικηγόρων ενάντια στο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη συνέχιση της αποχής μέχρι 5 Δεκέμβρη.


Την επόμενη ημέρα, το Δ.Σ του ΔΣΑ σε έκτακτη συνεδρίαση του, επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, αλλά κουτσούρεψε την αποχή κατά δυο ημέρες, ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα είναι αρνητικό σε κάθε κλιμάκωση του αγώνα.

Έτσι οι δικηγορικοί σύλλογοι εθελοντικά, χωρίς να τους υποχρεώνει κανένας νόμος, υπέκυψαν στο νεοσυντηρητισμό που ηγεμονεύει, ο οποίος αξιοποιεί την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος προς όφελος της κοινωνίας των αμέτοχων.

Είναι γνωστή η απαίτηση της τρόικα να προβλεφθεί ρύθμιση στα εργασιακά, για ποσοστά 50 συν 1 για την κήρυξη απεργίας στα συνδικάτα. Όπως είναι γνωστή και η εξαγγελία του Φορτσάκη για ηλεκτρονική ψηφοφορία των φοιτητών, για την προκήρυξη των αγώνων τους.

Αυτές τις εξουσιαστικές παρεμβάσεις που θέλουν, στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας και της συμμετοχής, να καταδικάσουν τους κοινωνικούς χώρους στην αδράνεια, στην υποταγή και στη διάλυση, ζήλεψε και ο ΔΣΑ.

Η πρωτοτυπία και η τομή για τον ταλαίπωρο δικηγορικό συνδικαλισμό, είναι ότι αυτές τις αδιανόητες λογικές τις προτείνουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, για τον κοινωνικό τους χώρο, ωσάν και να είναι οι «εργοδότες» των αγωνιζόμενων δικηγόρων.

Στο όνομα βέβαια τη δημοκρατίας και της ανάληψης της ευθύνης από όλους, όπως ισχυρίζονται. Ξεχνώντας τις ευθύνες της εκπροσώπησης και μάλιστα της νωπής εκπροσώπησης, αφού όλα τα ΔΣ, έχουν εκλεγεί το Φεβρουάριο του 2014.

Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη, ούτε της κλιμάκωσης του αγώνα, ούτε του άδοξου τέλους του.

Δεν θέλουν βέβαια ούτε Γενική Συνέλευση, που για την απαρτία της, προβλέπεται η παρουσία 2000 μελών του Δικηγορικού Συλλόγου.

Γιατί ξέρουν ότι στη Γενική Συνέλευση θα έλθουν οι πληροφορημένοι, οι στρατευμένοι, οι συνειδητοποιημένοι, οι πληττόμενοι και θα ψηφίσουν συνέχιση του αγώνα.

Προτιμούν η νομιμοποίηση της αναστολής του αγώνα, να έλθει μέσα από το δημοψήφισμα, όπου θα κληθεί ο δικηγόρος, ως άτομο, με βάση τα ατομικά κριτήρια του, αλλά κυρίως τα ατομικά συμφέροντα του, να εκφράσει γνώμη, που δεν θα έχει σχέση με τους προβληματισμούς του κοινωνικού χώρου του.

Αυτή η κερκόπορτα που άνοιξε με την απόφαση των δικηγορικών συλλόγων, θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση για νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα που εκφράζεται σήμερα το συλλογικό.

Πίσω από το δημοψήφισμα, ταυτίστηκαν όλες οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης, με τις διάφορες παραλλαγές που παρουσιάστηκαν στις εκλογές του ΔΣΑ και μόνο η αριστερά έδωσε τη μάχη.

Έτσι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας που προασπίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, για απολύτως ιδιοτελείς σκοπούς- γιατί ιεραρχεί πρώτα τα συμφέροντα της δικηγορικής ελίτ και των δικηγορικών εταιρειών- πρωταγωνιστεί στη διάλυση κάθε συλλογικής αντίστασης.

Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μέλος Δ.Σ ΔΣΑ

Μέλος Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)