to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 08.09.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Το 69% των νέων Ιρανών παρακάμπτει την κρατική λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Το 69% και πλέον των νεαρών Ιρανών χρησιμοποιούν λογισμικά προκειμένου να παρακάμψουν τη λογοκρισία του Διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το υπουργείο Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.


«Το 69,3% χρησιμοποιεί διακομιστές μεσολάβησης (λογισμικά που επιτρέπουν την παράκαμψη της λογοκρισίας) στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του υπουργείου, Μοχαμάντ Ταγί Χασανζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2013 και του Μαρτίου του 2014 σε δείγμα 15.000 Ιρανών ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 67,4% των νεαρών που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ το 19,1% εξ αυτών προκειμένου να συζητήσουν, το 15,3% για να χρησιμοποιήσουν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, το 15,2% για να διασκεδάσουν. Μόνο το 10,4% εξ αυτών το χρησιμοποιεί για επιστημονική έρευνα.

Οι ιρανικές αρχές εφαρμόζουν μια πολιτική «φιλτραρίσματος» του Διαδικτύου, που εμποδίζει υπό κανονικές συνθήκες τους Ιρανούς να αποκτούν πρόσβαση σε εκατομμύρια πολιτικούς, ενημερωτικούς ή σεξουαλικού χαρακτήρα ιστοτόπους, όπως επίσης και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή το YouTube.

Όμως μπορούν να βρουν εύκολα στα καταστήματα συσκευές που τους επιτρέπουν να δημιουργούν Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) σε προσιτές τιμές και να παρακάμπτουν τη λογοκρισία.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, θεωρούμενος ως μετριοπαθής ηγέτης, έχει ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης πολιτικής και πολιτισμικής ελευθερίας, κυρίως της απελευθέρωσης του Διαδικτύου, στο πλαίσιο όμως του σεβασμού των αξιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την Κυριακή, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λογοκρισία του Διαδικτύου είναι αντιπαραγωγική και ότι πρέπει «να πείσουμε τους νέους» να χρησιμοποιήσουν «το διάλογο και την πειθώ για να ενισχύσουν την κοινωνική ηθική».

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα χτίζοντας τοίχους. Εσείς δημιουργείτε φίλτρα, εκείνοι δημιουργούν διακομιστές διαμεσολάβησης. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα» υποστήριξε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)