to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 06.12.2014

Κοινωνία

"Δημοκρατία του ροπάλου": Αύρες, χημικά, ξύλο και συλλήψεις εναντίον των μεγάλων διαδηλώσεων της 6ης Δεκέμβρη (ενημέρωση-φωτογραφίες)

Mε μια νοσηρής έμπνευσης κατασταλτική επιχείρηση, η αστυνομία επιτέθηκε χτες στις μαζικές, πρωινές και απογευματινές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιθέσεις με αύρες, προσαγωγές στο σωρό, μπουλούκια ασφαλιτών, επίθεση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, βία και στο δημαρχείο Μυτιλήνης. Διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στη σκιά της αδιάλλακτης στάσης του κράτους απέναντι στον Νίκο Ρωμανό, στην επέτειο της αστυνομικής δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.


Φωτογραφία από την στιγμή της επίθεσης της αύρας στους διαδηλωτές στην Ομόνοια. Περίπου την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί λάμβαναν την εντολή "λιανίστε τους" - Πηγή φωτογραφίας: @catmagul

17:15 Η κατάληψη της ΓΣΕΕ πραγματοποιεί πορεία αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα σε Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη οι συλληφθέντες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλο - Συγκεντρώσεις συμπαράστασεις στα δικαστήρια όλων των πόλεων όπου έγιναν συλλήψεις. (Αναλυτικά εδώ). Προθεσμία για να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες, πήρε μια 22χρονη φοιτήτρια, η οποία συνελήφθη κατα τα επεισόδια του Σαββάτου στο ΗράκλειοΣτον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν, θα οδηγηθούν την Δευτέρα και την Τρίτη οι έξι συλληφθέντες της Πάτρας. Οι έξι συλληφθέντες πέντε άνδρες και μία γυναίκα οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Οι τέσσερις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, θα οδηγηθούν αύριο στον ανακριτή, ενώ οι δύο άλλοι, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, θα οδηγηθούν την Τρίτη στον ανακριτή. Και οι έξι συλληφθέντες παραμένουν κρατούμενοι στην Ασφάλεια Πατρών. Όσον αφορά στους τρεις συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Αγρίνιο, μετά τις ποινικές διώξεις που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας, ορίστηκε τακτική δικάσιμος και στην συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι. 

Δείτε τα δημοσιεύματα των διεθών ΜΜΕ για τις χθεσινές διαδηλώσεις και την καταστολή (βίντεο - φωτ.).

Δείτε επίσης:

Ενημέρωση και από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι όπου υπήρξε επίθεση των ΜΑΤ στη διαδήλωση και το απόγευμα εισβολή στο ΕΚΘ  και από την Πάτρα: Χημικά και καταστολή στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο, με πέντε συλλήψεις.

Ενημέρωση από Μυτιλήνη, όπου έγινε εισβολή των ΜΑΤ με 23 προσαγωγές στο κατειλημμένο δημαρχείο: Ενημερώσεις από Μυτιλήνη, Βέροια, Ηράκλειο, Χανιά 

Αθήνα: Μαζική πορεία το μεσημέρι, περίπου 10.000 οι διαδηλωτές (δείτε παρακάτω τη σχετική συνεχή ενημέρωση)- Δείτε όσα κατέγραψε η κάμερα του left.gr με τον Αγγ. Καλοδούκα (φωτ.-βίντεο) κι ακόμα:   Η πρωινή πορεία για την 6η Δεκέμβρη μέσα από το φακό του Μάριου Λώλου (φωτογραφίες)

 

Φωτογραφίες - ενημερώσεις από @dromografos@dromografos2dromografos 3dromografos/Skar@ypoptomousi@makisinodinos@doleross@JohnKemmos@kinimatini@Polyfimos - Hashtag στο Twitter: #6DecGr και #6dgr - Ζωντανή ενημέρωση και στο Κόκκινο 105,5 (ακούστε live)

Η απογευματινή πορεία

Φωτογραφία του BBC από τις χιλιάδες ανθρώπων που περπάτησαν στο κέντρο της Αθήνας

-----

Σε παράλληλη εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση στο κτίριο του ΕΚΘ από την αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου 

-------------------------------

1.07 π.μ. 400 με 500 αλληλέγγυοι/ες βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ. Έχουν απελυθερωθεί 57 προσαχθέντες μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι προσαγωγές από τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων. Κλειστοί παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Βικτώρια, Πανεπιστήμιο, Αμπελόκηπους και Κατεχάκη, με εντολή της αστυνομίας.

00.40 π.μ. Βίντεο του Reuters: Ξύλο σε άνδρα με χειροπέδες από ΜΑΤά 

00.20 π.μ. Φωτογραφία από την επίθεση των ΜΑΤ, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη  (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Media preview

00.14 π.μ. Τα βίντεο της αστυνομικής επίθεσης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

00.11 π.μ. Βίντεο με τα ΜΑΤ να "φορτώνουν" μπουκάλι σε τσάντα διαδηλωτή 

11.57 μ.μ. 211 προσαγωγές έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Τουλάχιστον 200 αλληλέγγυοι/ες βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τη ΓΑΔΑ, με την αστυνομία να μην επιτρέπει στους δικηγόρους της νομικής στήριξης να δουν τους προσαχθέντες. Μόνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτραπεί να μπουν στο κτίριο.

Media preview

11.43 μ.μ. Συνεχίζεται η καταστολή στα Εξάρχεια. Οι αύρες επιχειρούν ακόμα, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Σύμφωνα με αναφορές στο twitter τα ΜΑΤ κυνηγάνε κόσμο ακόμα και μέσα σε πολυκατοικίες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τραυματισμούς ανθρώπων από κρότου λάμψης.

Media preview

11.35 μ.μ. Στην πλ.Εξαρχείων βρίσκονται πλέον οι δύο αύρες και τα ΜΑΤ.  

10.59 μ.μ.  Περίπου 130 οι προσαγωγές διαδηλωτών στην ΓΑΔΑ μέχρι στιγμής. Αποχώρησαν και οι τελευταίες κλούβες με προσαχθέντες από την Ομόνοια, με κατεύθυνση της ΓΑΔΑ. Δεν επιτράπηκε τελικά στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη να παραμείνει στην κλούβα με τις προσαχθείσες γυναίκες.

10.55 μ.μ. Ήταν τόσοι οι ασφαλίτες στους δρόμους της χώρας που τους είδε και το... Mega 

10.47 μ.μ. Η είσοδος της κατάληψης στη ΓΣΕΕ δέχτηκε επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας πριν από περίπου 25 λεπτά, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε και 1 προσαγωγή, ενω σύμφωνα με πληροφορίες στο κτίριο υπάρχουν 4 τραυματίες.

10.43 μ.μ. Μαζί με τις προσαγμένες γυναίκες μεταφέρεται και η Κ. Ιγγλέζη στη ΓΑΔΑ.

Media preview

10.37 μ.μ. Φωτογραφία απ' την ταράτσα της κατειλημμένης ΓΣΕΕ τώρα. (@Katalipsiesiea)

Embedded image permalink

10.23 μ.μ. Νέες επιχειρήσεις της αύρας στη Στουρνάρη.

Media preview

10.18 μ.μ. Η κλούβα στην οποία είχε μπει η Κ. Ιγγλέζη δεν έφυγε για τη ΓΑΔΑ, αλλά περίμενε να έρθουν γυναίκες αστυνομικοί για να πραγματοποιήσουν τους σωματικούς ελέγχους. Τότε μόνο κατέβηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

10.17 μ.μ. Από τις μοτορόλες της αστυνομίας ακούγεται: «Όπου βρίσκετε άτομα να τρέχουν, να τα συλλαμβάνεται».

10.09 μ.μ. 100 οι προσαγωγές ως τώρα στην Αθήνα.

10.07 μ.μ. Mια φωτογραφία, χίλιες λέξεις, οι εξής τέσσερις: αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Embedded image permalink

10.00 μ.μ. Ομάδα ασφαλιτών με κουκούλες στη Στουρνάρη: Μεγάλη ομάδα ασφαλιτών μαζί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη. Πρόκειται για την ίδια ομάδα όπου κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια στη Στουρνάρη και επέστρεψε για να δώσει αναφορά στον διμοιρίτη.

9.51 μ.μ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιγγλέζη, Καραγιαννίδης, Διαμαντόπουλος και Σταθάς είναι στην ΑΓ. Κωνσταντίνου. Άλλες 4 κλούβες βρίσκονται τώρα εκεί, σύνολο τουλάχιστον 80 άτομα προς προσαγωγή. 

Διαμαρτυρία του Β. Διαμαντόπουλου που ζήτησε να μπουν χωριστά οι ανήλικοι προσαγόμενοι, και ο αστυνομικός του απαντούσε «ποιος είστε κύριε, να δω την ταυτότητά σας... Εγώ δέχομαι εντολές μόνο από τους υπουργούς μου», σε ειρωνικό στιλ, προκαλώντας βεβαίως την αντίδραση του βουλευτή. 

H Κ. Ιγγλέζη μπήκε στην κλούβα με τις κοπέλες που προσάγουν οι αστυνομικοί, διαμαρτυρόμενη που δεν υπάρχουν γυναίκες αστυνομικοί, με αποτελέσμα οι γυναίκες που βρίσκονται ανάμεσα στους προσαχθέντες να πρέπει να υποστούν τη σωματική έρευνα από τους άνδρες της αστυνομίας.

 

9.46 μ.μ. Βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Αγρίνιο και αλλού σε βαθμό που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει κεντρική εντολή για τα όσα συμβαίνουν σήμερα από άκρη σε άκρη της χώρας.

9.44 μ.μ. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ δηλώνει πως δεν σκοπεύει να δώσει άδεια για εκκένωση της κατάληψης.

9.40 μ.μ. Η στιγμή της επίθεσης της αύρας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Ομόνοια. (φωτογραφία @catmagul)    

Media preview

9.34 μ.μ. Οδηγός ΗΣΑΠ "στο Κόκκινο 105,5": Πήραμε εντολή απλώς να περνούμε από τους σταθμούς και να μην επιβιβάζουμε πολίτες. 

9.31 μ.μ. Επιβεβαιώνεται η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Γ.Νικολαΐδης από δυνάμεις της ασφάλειας. Οδηγείται στην ΓΑΔΑ. Πρόκειται για 2η προσαγωγή δημοσιογράφου.

9.23 μ.μ. Οι φωτογραφίες του κέντρου της Αθήνας είναι εικόνες οργουελιανού εφιάλτη... (φωτογραφία @kinimatini)

Embedded image permalink

9.19 μ.μ. 3 κλούβες με 15-20 προσαγμένους η καθεμία, έχουν φύγει ήδη από Αγ. Κωνσταντίνου. Ο κόσμος που η αστυνομία προσάγει είναι πολύ νεαρής ηλικίας.

View image on Twitter

9.10 μ.μ. Φωτογραφίες από τα Εξάρχεια τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσαχθεί ο φωτορεπόρτερ Γ. Νικολαΐδης. 

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

9.06 μ.μ. Στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Θέατρο στην Ομόνοια, οι αστυνομικοί προσάγουν δεκάδες παιδιά, «πιτσιρικάκια» όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε από τηλεφώνου, και τους στοιβάζουν σε κλούβες.

9.04 μ.μ. Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 32 προσαγωγές μέχρι στιγμής.

9.00 μ.μ. Σε στοά στην Αγ. Κωνσταντίνου, πολύ κοντά στα γραφεία της «Αυγής», οι αστυνομικοί έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες διαδηλωτές με σκοπό να τους προσαγάγουν. Ψάχνουν τα πράγματά τους.

8.54 μ.μ. Τρεις οι αύρες που επιχειρούν εναντίον ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μπουλούκι με πάνω από 40 αστυνομικούς με πολιτικά κατεβαίνει την Σταδίου προς την Κάνιγγος, σε σχηματισμό μπλοκ πορείας. Συνοδεύονταν από 3 πολιτικές μοτοσυκλέτες, ενώ πολλοί είχαν ακουστικά ενδοσυνεννόησης. 

8.49 μ.μ. Η δημοσιογράφος της Αυγής Ειρήνη Λαζαρίδου έχει προσαχθεί στο ΑΤ Ομονοίας παρά το γεγονός ότι είχε ενημερώσει για την επαγγελματική της ιδιότητα.

8.43 μ.μ. Δεύτερη αύρα κατευθύνεται από Ομόνοια προς Πολυτεχνείο μέσω Πατησίων. Ακολουθούν διμοιρίες ΜΑΤ.

Media preview

8.42 μ.μ. "Επίθεση" με νερό από τον Αίαντα, ενώ δέχεται πλήθος από πέτρες - Δακρυγόνα από τα ΜΑΤ στην Στουρνάρη.

8.37 μ.μ. Η αύρα μπήκε στα Εξάρχεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε εναντίον κόσμου στις οδούς Σολωμού και Στουρνάρη. 

Media preview

8.30 μ.μ.

Συλλήψεις τώρα στο ξενοδοχείο Δηρός στην Αγ. Κωνσταντίνου, διαδηλωτών που προσπάθησαν να προστατευτούν καταφεύγοντας εκεί από τη μανία της αστυνομίας. Εϊναι σίγουρα αρκετές δεκάδες άνθρωποι.

 

8.20 μ.μ.

H αστυνομία σε προκλητική επίδειξη δύναμης στα Εξάρχεια.

Πριν από λίγα λετπά: Η αστυνομία επιτέθηκε ξαφνικά με τις 2 αύρες στον κόσμο που βρισκόταν συγκεντρωμένος στην Ομόνοια, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Η επίθεση με τα υδροβόλα συνοδεύτηκε από επίθεση των ΜΑΤ και των ΔΕΛΤΑ, σπρώχνοντας τον κόσμο στο μετρό, στο οποίο κατέβηκαν ακολουθώντας τους και διμοιρίες των ΜΑΤ, και στα γύρω στενά.

Embedded image permalink

ΜΑΤ κατεβαίνουν στο μετρό της Ομόνοιας κυνηγώντας διαδηλωτές

Embedded image permalink

Η Πατησίων κατεχόμενη από αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ, αύρες και ΔΕΛΤΑ.

8.15 μ.μ. Πληροφορίες ότι υπάρχει κόσμος στην Ομόνοια υπό αστυνομικό κλοιό. Λεπτομέρειες σε λίγο.

8.10 μ.μ.

Πολύς κόσμος συγκεντρωμένος στο σημείο της δολοφονίας, καθώς εκεί κατευθύνονται πολλοί από τους διαδηλωτές που επέστρεφαν από τα Προπύλαια. Ισχυρή αστυνομική παρουσία στη Χ. Τρικούπη. Κρότου λάμψης και χημικά στο Πολυτεχνείο και σε διάφορα σημεία ως την πλατεία Εξαρχείων. 

8.00 μ.μ. Επεισόδια στο Πολυτεχνείο. «Λιανίστε τους», η εντολή αξιωματικού της αστυνομίας όπως την άκουσε ρεπόρτερ του Κόκκινο 105,5, που επίσης αναφέρει συνεχείς προκλήσεις από τους αστυνομικούς και ασφαλίτες που ελέγχουν όποιον κινείται στην Πατησίων.

Μολότοφ στα αποκλεισμένα Εξάρχεια και χημικά.

7.55 μ.μ.

Embedded image permalink

Αύρες κατεβαίνουν από το Σύνταγμα προς την Πανεπιστημίου.  Ακολουθούν αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ που γιουχάρονται καθώς διασχίζουν τον δρόμο μπροστά στη Βουλή από τον κόσμο που έχει μείνει στο Σύνταγμα. Η πορεία έχει πλέον προσπεράσει τα Προπύλαια και οι διαδηλωτές ακολουθούν διάφορες κατευθύνσεις. (φωτ.: @ptsiaras)

Embedded image permalink

Και καθώς περνάνε μπροστά από τη Βουλή:

7.50 μ.μ.

Στην Πανεπιστημίου κινείται η πορεία όπου και έχει πλέον μεταφερθεί η ένταση, και αρκετοί διαδηλωτές επιστρέφουν προς το Σύνταγμα όπου τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα - άλλωστε πολλοί διαδηλωτές παρέμειναν εκεί μετά το πέρασμα της πορείας. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

7.40 μ.μ.

Συγκρούσεις με την αστυνομία που φαίνεται πως παίρνουν έκταση. Ακούγονται σποραδικά δακρυγόνα, κρότου λάμψης και σπασίματα. Στο κάτω μέρος της Πλ. Συντάγματος η πορεία, καθώς η Β. Γεωργίου είναι κλειστή από ΜΑΤ. Αλυσίδες περιφρούρησης στο σημείο που βρίσκονται οι Σύροι πρόσφυγες, για να μην επιτεθεί η αστυνομία σε περίπτωση συγκρούσεων. Νωρίτερα κάηκαν κάποια ρούχα έξω από το Ζara της Σταδίου και σπάστηκε η βιτρίνα. 

7.35 μ.μ. 

Embedded image permalink

Από την Αθήνα ως το Φέργκιουσον, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

7.30 μ.μ. Η διαδήλωση στη Σταδίου

Κάποιες αναφορές στα social media για σπασμένες στάσεις και ζημιές στο Zara. Πολλές διμοιρίες ΜΑΤ ανεβαίνουν την Πανεπιστημίου παράλληλα στην πορεία που κινείται με γρήγορο ρυθμό προς το Σύνταγμα.

7.25 μ.μ.  Εξαιρετικά μεγάλη η πορεία, που διανύει τώρα τη Σταδίου προς την πλ. Κλαυθμώνος. Καθώς το μεσαίο τμήμα της πορείας περνούσε από τη συμβολή Σταδίου με Μπενάκη, έβλεπες χιλιάδες διαδηλωτές ακόμα να κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου στο αντίστοιχο ύψος. Η αστυνομία απέσυρε τις κλούβες που είχε στην Κοραή και κρατά διακριτική παρουσία. Παλμός και συνεχή συνθήματα, για τον Αλέξη, τον  Ρωμανό, την αστυνομική βία.

7.20 μ.μ.: Η πορεία στο τέλος της Πανεπιστημίου

Embedded image permalink

7.10 μ.μ.

Ξεκίνησε η διαδήλωση, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου, όλων των πολιτικών «αποχρώσεων» αν κάπως πρέπει να περιγράψουμε τη σύνθεσή του. 

Embedded image permalink

Η πορεία μόλις ξεκίνησε

Η φετινή επέτειος από τη δολοφονία πέφτει Σάββατο, όπως ήταν Σάββατο και το 2008, όταν στις 9 το βράδυ ο αστυνομικός Επ. Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ακολούθησε ένα ξέσπασμα οργής, μια εξέγερση που κράτησε εβδομάδες.

Στο τόπο της δολοφονίας νωρίτερα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι, ιδίως νεαρά παιδιά, στέκονταν μπροστά στο μνημείο για τον Αλέξη, μέσα σε μια εκκωφαντική σιωπή. Στις 9.30 το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στο ίδιο σημείο για να τιμήσει τη μνήμη του 15χρονου Αλέξη

6.30 μ.μ.: 

Το πανό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης έχει ήδη κατέβει στο δρόμο:. Κλειστή η Πανεπιστημίου. Χιλιάδες οι διαδηλωτές, ακριβέστερη εκτίμηση αργότερα.

Embedded image permalink

«Νίκη στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού»:

6.05 μ.μ.: Γεμάτα τα Προπύλαια ήδη από κόσμο, καθώς για αυτή την ώρα έχει καλεστεί πορεία, κυρίως από τον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο.

Μικροεντάσεις νωρίτερα στα Εξάρχεια, με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς που βρίσκονται παντού περιμετρικά της περιοχής. 

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε «Πανεπιστήμιο» και «Κατεχάκη». Άνοιξαν οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». 

 
Από συγκέντρωση αυτή την ώρα στο Λονδίνο (αναλυτικά)

6.00 μ.μ.: Στάση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό

Σε μεσημεριανή άρνηση κλειδώματος ως μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό προχωράνε από σήμερα κρατούμενοι από όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Παρέμβαση για το Ρωμανό και από τους Κουφοντίνα-Γουρνά.

5.40 μ.μ.: Πάτρα: Καταγγελία για τραυματισμό διαδηλωτή στο πρόσωπο από χημικό

Σοβαρή καταγγελία για τραυματισμό νεαρού διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που συνοδεύεται και από φωτογραφία των σοβαρών τραυμάτων.

Ξεκίνησε η δεύτερη συγκέντρωση στη μνήμη του Αλ.Γρηγορόπουλου

Λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

5.20 μ.μ.: Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται περιμετρικά του κατηλειμμένου Πολυτεχνείου.

5.05 μ.μ.: Αναίτιες συλλήψεις στην Πάτρα - Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας (βίντεο) 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας καλεί τώρα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που ήδη λαμβάνει χώρα, έξω από την Αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, στην οδό Ερμού. Ο λόγος είναι οι αναίτιες συλλήψεις πολιτών και μελών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. (περισσότερα εδώ)

 

5.00 μ.μ.: Κατάληψη στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων στο Θησείο σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό. (Φωτογραφία @Polyfimos

Media preview

4.50 μ.μ.: Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοφανή βία των ΜΑΤ εναντίον πολιτών στο ΑγρίνιοΑνακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα επεισόδια στο Αγρίνιο.

 

4.00 μ.μ.: Κάποια μπλοκ διαδηλωτών κατευθύνονται προς το σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, άλλα διαλύονται σταδιακά προς την Ομόνοια. Εμφάνιση κάποιων αστυνομικών, χωρίς άλλη συνέχεια. Ολοκληρώθηκε η πορεία και στη Θεσσαλονίκη, όπου νωρίτερα υπήρξαν συγκρούσεις, μολότοφ, επίθεση των ΜΑΤ και προσαγωγές - σχετικό βίντεο:

3.50 μ.μ. Στα Προπύλαια πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της πορείας. Αστυνομική πρόκληση από διμοιρία των ΜΑΤ που στάθηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στα Προπύλαια και την Κοραή προκαλώντας. Εφυγε ύστερα από τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών. Δύο κρότου-λάμψης στη Σίνα, χωρίς άλλη συνέχεια.

3.35 μ.μ., από τηλεφωνική επικοινωνία: ΜΙα πρώτη εκτίμηση μιλά για 10.000 διαδηλωτές στην πορεία της Αθήνας, όπου τα πρώτα μπλοκ βρίσκονται ήδη βαθιά στην Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια, με την πορεία να καλύπτει όλο το οδόστρωμα μπροστά από τη Βουλή και να φτάνει ως το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, στο ύψος του υπ. Οικονομικών. «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» το σύνθημα καθώς η πορεία περνά μπροστά από τους Σύρους απεργούς πείνας, συνθήματα ακόμα για την καταστολή και βεβαίως πάμπολλα για τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.

3.30 μ.μ.: 

Στη Β. Γεωργίου:

Embedded image permalink

Οι Σύροι πρόσφυγες, με το πανό τους να γράφει «Είδαμε κατάματα τον θάνατο περνώντας τη θάλασσα - Τώρα κοιμόμαστε στους ελληνικούς δρόμους».

Embedded image permalink

3.20 μ.μ.: Στο Σύνταγμα η μεγάλη διαδήλωση, με πάρα πολύ κόσμο να έρχεται ακόμα από τη Σταδίου. Ισχυρή πλην «διακριτική» η παρουσία της αστυνομίας. Κυριαρχούν τα συνθήματα αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό. (πηγή: Στο Κόκκινο 105,5 - ακούστε live)

3.15 μ.μ.: Στην κάτω πλευρά της πλ. Συντάγματος η πορεία. Αποκλεισμένη η Β. Γεωργίου από ΜΑΤ. Από Όθωνος η πρόσβαση στην Αμαλίας (@doleross)

 

3.00 μ.μ.: Η κεφαλή της πορείας έχει σταματήσει Αιόλου και Σταδίου, περιμένοντας την υπόλοιπη διαδήλωση. Ισχυρή αστυνομική παρουσία,. 

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

14.45   Η πορεία ξεκίνησε, ανεβαίνει την Σταδίου

14.20  ΜΑΤ

14.10   Χωρίς την παραμικρή αφορμή, τα ΜΑΤ πλησίασαν κοντά στην πορεία

13.45  Έκλεισε η Πανεπιστημίου

13:35 Και οι καθαρίστριες στην συγκέντρωση

Embedded image permalink

13:00 Ξεκίνησε η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια. Καλούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Φωτογραφίες:  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)