Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, σημειώθηκαν επεισόδια ύστερα από ρίψη φωτοβολίδων και μολότοφ από κάποιους διαδηλωτές κατά ανδρών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετάνια". Μετά από λίγα λεπτά, οι άνδρες των MAT απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση, κάλεσε από την Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, καταγγέλλοντας πως γίνεται χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών, που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια. Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημέρωσε πως εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει η κυβέρνηση είναι σε γνώση. 

 

(φωτ.: JC)

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γρηγόρης Καλομοίρης, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη σημερινή ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που «λεηλατεί οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση και εξαπολύει φορολογική επιδρομή στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού».

 
 
 

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις». Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Με κεντρικό σύνθημα, «Είναι ώρα αγώνα. Όλοι στους δρόμους», στο Σύνταγμα έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ από Ομόνοια, Παλιά Βουλή και Στύλους Ολυμπίου Διός.

Στο πλαίσιο της απογευματινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον πρόσφυγα». 

Φωτό από την πορεία για την Πρωτομαγιά στη Λευκάδα



 

Στη Βουλή κατέληξαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν νωρίτερα στη διαδήλωση που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε την ίδια ώρα στο Σύνταγμα (φωτογραφίες: 902.gr):

 
 

«Πριν 130 χρόνια οι εργάτες του Σικάγο και οι συνεχιστές τους στη συνέχεια έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες εκείνες τις κατακτήσεις, που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου» τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ από το Σύνταγμα. Όπως υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας: «Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στη νέα αντεπίθεση. Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, στη μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί έχουν τη δύναμη, αυτή τη δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο». 

Το ΠΑΜΕ καλεί σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα, επίσης στο Σύνταγμα, με τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.00 μ.μ., στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους Στύλους Ολυμπίου Διός. Στο πλαίσιο της απογευματινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον πρόσφυγα». 
 

Τη δική τους κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά πό τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

 

 
 

Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει Συλλαλητήριο-Συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 18:00, «ημέρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και που οι εργαζόμενοι της χώρας μας γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά». Στη συγκέντρωση καλεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις». Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.
 

Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία του ΠΑΜΕ με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό. Το «παρών» δίνουν και αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας. Κάλεσμα στους αγρότες να συμμετάσχουν στο «παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο» στην Αθήνααπηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. «Συστήνουμε το δικό μας “αγροτικό μετερίζι”  μέσα στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, με τα δικά μας πανό, τις σημαίες, τα αιτήματα και τα συνθήματα του αγώνα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Οι αγρότες σημειώνουν ότι ενώνονται για δεύτερη με «τα αδέλφια μας, τους εργατοϋπαλλήλους και τον λαό της Αθήνας», ενώ κάνουν λόγο για μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «που σαν τον εγκληματία αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρέθηκε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Εκτός από την πορεία του ΠΑΜΕ σε εξέλιξη πραγματιοποιήθηκαν και πορείες άλλων δύο μπλόκων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με κατεύθυνση επίσης το Σύνταγμα. 

Δήλωση του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

«Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά, αυτό το σύνθημα υλοποιείται αυτές τις ημέρες που περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα λαιμητόμος. Η κοινωνική συμμαχία αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων των πόλεων είναι η μόνη διέξοδος με κατεύθυνση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια σε αυτή τη σαπίλα γύρω μας, ενάντια στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ, και όλων αυτών που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων να υποφέρουν, να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, εδώ στις πόλεις στα χωριά, στην ύπαιθρο σε όλη την Ελλάδα. Αγώνας μέχρι τέλους, μέχρι την τελική νίκη».

(φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις της Παρασκευής)

Οι απεργιακές διαδηλώσεις της Παρασκευής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε την Παρασκευή η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και όχι νέες περικοπές στις συντάξεις. Όπως δήλωσε το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης «λέμε όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη» ενώ απηύθυνε κάλεσμα για την Κυριακή για συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα.

 

 

ΓΣΕΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτελεί ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και στις απαράδεκτες Κυβερνητικές πρακτικές που δεν έχουν προηγούμενο, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας,  έχει προκηρύξει η 48ωρη Γενική Απεργία την Παρασκευή 6/5 και το Σάββατο 7/5 2016.

Η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου – ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων – και Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τα Συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετατρέπονται στις κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις Γενικές Απεργίες και στα Συλλαλητήρια και ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το πραξικόπημα της Κυβέρνησης. Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη  ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα».

Στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Οι δύο ομοσπονδίες καλούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και την Κυριακή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 6 το απόγευμα.


 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησε την Παρασκευή και το ΠΑΜΕ ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης» ενώ στο επίκεντρο ήταν συνθήματα ενάντια στην «εξοντωτική φορολόγηση». Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο το απόγευμα στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί, ημέρα που θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά.

Δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο:

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε σε σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα και η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.