to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:06 | 16.03.2023

Διεθνή

20 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, η Γερουσία ανακάλεσε την εξουσιοδότηση πολέμου

Οι εξουσιοδοτήσεις για τη χρήση στρατιωτικής βίας στον Πρόεδρο έχουν χρησιμοποιηθεί για δολοφονίες Ιρανών, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για επιθέσεις κατά του Ιραν με τη δικαιολογία ενδεχόμενης απειλής


Σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, η αμερικανική Γερουσία προχώρησε την Πέμπτη στην ανάκληση του νόμου που εξουσιοδότησε τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να εξαπολύσει τον πόλεμο.

Σε μια διαδικαστική ψηφοφορία, όπως μεταδίδει το AFP,  που έγινε σχεδόν μια δεκαετία μετά την επίσημη λήξη του πολέμου, γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα υποστήριξαν την ακύρωση της εξουσιοδότησης του 2002 για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος (AUMF), η οποία εξουσιοδότησε τον Μπους να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Το ίδιο νομοσχέδιο ανακαλεί επίσης την AUMF του 1991, η οποία εξουσιοδότησε τον πατέρα του προέδρου Μπους, Τζορτζ Μπους, να επιτεθεί στο Ιράκ μετά την εισβολή των δυνάμεων του Σαντάμ στο Κουβέιτ.

«Ο ίδιος ο πόλεμος στο Ιράκ έχει προ πολλού τελειώσει. Αυτό το AUMF έχει ξεπεράσει τον σκοπό του και δεν μπορούμε πλέον να δικαιολογήσουμε τη διατήρησή του σε ισχύ», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι κάθε χρόνο που αφήνουμε αυτά τα AUMFs σε ισχύ, είναι άλλος ένας χρόνος που μια μελλοντική κυβέρνηση μπορεί να τα καταχραστεί».

Η AUMF του 2002 έχει ως επί το πλείστον παγώσει, όμως, επειδή επιτρέπει στον πρόεδρο να διατάσσει οποιεσδήποτε ενέργειες που θεωρούνται απειλητικές για την ιρακινή δημοκρατία, έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει αρκετές στρατιωτικές ενέργειες την τελευταία δεκαετία, όπως το να επιτραπεί στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ να προβούν σε αντίποινα κατά των πολιτοφυλακών που είναι προσκείμενες στο Ιράν και έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα.

Όπως στη δολοφονία από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Εξαιτίας της παραπάνω ενέργειας, υπήρξαν φόβοι ότι ένας πρόεδρος θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με το Ιράν, επικαλούμενος μια απειλή από την Τεχεράνη στο Ιράκ, δήλωσε ο Σκοτ Άντερσον, ειδικός σε θέματα δικαίου εθνικής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Brookings

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παρουσιάζει είναι ότι οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιήσουν ευρύτερα», πέρα από την αρχική πρόθεση του Κογκρέσου, δήλωσε ο Άντερσον.

Από την αρχή της διακυβέρνησής του το 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει παροτρύνει το Κογκρέσο να ανακαλέσει τις AUMF του 1991 και του 2002. Όμως η νομοθεσία - η οποία θα μπορούσε να έρθει την επόμενη εβδομάδα σε τελική ψηφοφορία στη Γερουσία και στη συνέχεια να σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων - δεν λαμβάνει μέτρα κατά της εξουσιοδότησης πολέμου του 2001 στο Αφγανιστάν.

Αυτή η εξουσιοδότηση, με ευρείες εξουσίες για τον πρόεδρο να διατάξει στρατιωτική βία κατά της Αλ Κάιντα και των παραφυάδων της, έχει χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή συνεχών δράσεων σε πολλές χώρες, όπως η Συρία, η Υεμένη, η Σομαλία και άλλα μέρη της Αφρικής.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη σχετικά με την ανάκληση των AUMF του 1991 και του 2002, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να αντικαταστήσει άλλες «ξεπερασμένες εξουσιοδοτήσεις για τη χρήση στρατιωτικής βίας» με «ένα στενό και συγκεκριμένο πλαίσιο πιο κατάλληλο για την προστασία των Αμερικανών από τις σύγχρονες τρομοκρατικές απειλές».

Πηγή: AFP

tags: ΗΠΑ, Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)