to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 30.03.2024

Διεθνή

Αναχώρησαν από την Κύπρο τρία πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Σε σχηματισμό για ομαδικό απόπλου από το λιμάνι της Λάρνακας μπήκαν λίγο μετά τις 5 μμ το απόγευμα του Σαββάτου τα σκάφη που αποτελούν τη δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.


Τρία πλοία που μεταφέρουν 332 τόνους τροφίμων για τη Γάζα αναχώρησαν το Σάββατο από το λιμάνι της Λάρνακας της Κύπρου σε μια νηοπομπή που θα φτάσει στον πολιορκημένο θύλακα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, η αποστολή αποτελείται από το πλοίο Open Arms, που συμμετείχε και στην πρώτη αποστολή, από το φορτηγό πλοίο Jennifer, από το υποστηρικτικό σκάφος Ledra Dynamic, για την καθοδήγηση πλοίων κατά την άφιξή τους, και από η φορτηγίδα ARΙS.

Πρόκειται για το δεύτερο φορτίο αυτό το μήνα, αφού το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει θέσει εδώ και 17 χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας για να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας από την Κύπρο, που προέρχεται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) για τους πεινασμένους Παλαιστίνιους.

Η βοήθεια θα μεταφερθεί στη Γάζα με ένα φορτηγό πλοίο και μια φορτηγίδα που ρυμουλκείται από ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, μαζί με ένα ρυμουλκό που μεταφέρει μια ομάδα υποστήριξης, σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 60 ώρες, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος στο Reuters.

Οι κυπριακές αρχές έχουν δημιουργήσει, σε συνεργασία με το Ισραήλ, έναν θαλάσσιο διάδρομο για να διευκολύνουν τα προ-ελεγμένα φορτία που φθάνουν απευθείας στη Γάζα.

Η WCK, η οποία δραστηριοποιείται στη Γάζα εδώ και μήνες, οργάνωσε την αποστολή με τη φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms της Ισπανίας, με χρηματοδότηση κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστήριξη από τις κυπριακές αρχές.

Στην πρώτη της αποστολή νωρίτερα τον Μάρτιο, κατασκεύασε μια αυτοσχέδια προβλήτα από μπάζα για να ξεφορτώσει σχεδόν 200 τόνους τροφίμων στον θύλακα, ο οποίος δεν διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η νηοπομπή του Σαββάτου περιλαμβάνει δύο περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα και έναν γερανό για να βοηθήσουν σε μελλοντικές θαλάσσιες παραδόσεις, καθώς και μια ομάδα για τη λειτουργία του γερανού.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)